Kopytka
Mój ulubiony przepis na kopytka. Z 1kg ziemniaków wychodzi ok. 6 porcji kopytek. Idealne do gulaszu, czy po prostu same - podsmażone na maśle z cukrem i bułką tartą.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 230 g łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko rozmiar M
  • 1 płaska łyżeczka soli
6 porcji

Wyposażenie

  • praska do ziemniaków lub maszynka do mielenia, cedzak do kopytek

Instrukcja

  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzić i ostudzić, powinny być lekko ciepłe. Wówczas zmielić ziemniaki maszynką do mielenia lub praską do ziemniaków.
  • Na stolnicę przesiać 230 g mąki pszennej, dodać łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać.
  • Następnie dodać ziemniaki i całe jajko.
  • Ciasto zagnieść na gładką masę bez grudek.
  • Następnie odkroić ok. 1/4 ciasta, rozwałkować rękoma wałek o grubości 2 cm. Kopytka wycinać pod kątem o długości ok. 1,5 cm. Lekko oprószyć mąką przed gotowaniem.
  • W dużym garnku zagotować wodę, po zagotowaniu lekko osolić. Kopytka gotować partiami. Zaraz po włożeniu do wody lekko zamieszać łyżką, aby nie przywarły. Poczekać aż wypłyną, wówczas gotować jeszcze na niezbyt dużym ogniu przez ok. 1,5 minuty. Kopytka wyławiać cedzakiem na duży talerz.
  • Kopytka przed podaniem lekko smażę na maśle. Takie lubię najbardziej, smacznego!
    Kopytka
5 from 2 votes

Notes

Przepis na pyszne kopytka, proste w przygotowaniu, zawsze się udają i świetnie smakują jako dodatek do mięsa lub same - podsmażone z cukrem i bułką tartą na maśle.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz