Kopytka z masłem i bułką tartą

Kopytka z masłem i bułką tartą

Pyszne kopytka podsmażane z bułką tartą na maśle. Idealny dodatek do mięsa czy ot tak same..

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ¾ łyżeczki soli
  • 230 g mąki pszennej
  • masło i bułka tarta
6 porcji

Wyposażenie

  • Praska do ziemniaków
  • cedzak

Instrukcja

  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić z wody, lekko ostudzić i jeszcze ciepłe rozgnieść praską do ziemniaków.
  • Na stolnicę przesiać 230g mąki pszennej, ¾ łyżeczki soli, dodać ziemniaki i całe jajko.
  • Zagnieść na gładką masę, tak aby nie pozostały gródki.
  • Następnie odciąć ¼ ciasta, rozwałkować dłońmi wałek a następnie odcinać pod kątem kopytka o długości 1,5 cm. Oprószyć mąką i odstawić. W ten sam sposób wycinać kolejne kopytka.
  • W garnku z szerokim dnem zagotować osoloną wodę. Kopytka gotować partiami. Po włożeniu do wody lekko zamieszać, aby kopytka nie posklejały się. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Wyławiać cedzakiem i odkładać na talerz.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, ułożyć partię ugotowanych kopytek podsmażyć posypując lekko bułką tartą. W razie potrzeby doprawić.
    Kopytka z masłem i bułką tartą
5 from 2 votes

Notes

Kopytka z bułką tartą i masłem idelanie smakują same. Jednak to również świetny dodatek do pieczonego kurczaka czy karkówki. Taki smak dzieciństwa:)

Podsumowanie

Course: Dania główne, Obiady
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz