
Pyszne kopytka podsmażane z bułką tartą na maśle. Idealny dodatek do mięsa czy ot tak same..
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- ¾ łyżeczki soli
- 230 g mąki pszennej
- masło i bułka tarta
Wyposażenie
- Praska do ziemniaków
- cedzak
Instrukcja
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić z wody, lekko ostudzić i jeszcze ciepłe rozgnieść praską do ziemniaków.
- Na stolnicę przesiać 230g mąki pszennej, ¾ łyżeczki soli, dodać ziemniaki i całe jajko.
- Zagnieść na gładką masę, tak aby nie pozostały gródki.
- Następnie odciąć ¼ ciasta, rozwałkować dłońmi wałek a następnie odcinać pod kątem kopytka o długości 1,5 cm. Oprószyć mąką i odstawić. W ten sam sposób wycinać kolejne kopytka.
- W garnku z szerokim dnem zagotować osoloną wodę. Kopytka gotować partiami. Po włożeniu do wody lekko zamieszać, aby kopytka nie posklejały się. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Wyławiać cedzakiem i odkładać na talerz.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, ułożyć partię ugotowanych kopytek podsmażyć posypując lekko bułką tartą. W razie potrzeby doprawić.
Notes
Kopytka z bułką tartą i masłem idelanie smakują same. Jednak to również świetny dodatek do pieczonego kurczaka czy karkówki. Taki smak dzieciństwa:)
Komentarze