
Pyszne kopytka podsmażane z boczkiem w pysznym kremowym sosie na bazie śmietanki i parmezanu - pyyyszne danie:)Poniżej znajdziecie również filmik z przygotowania, zachęcam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na YouTube, będę wdzięczna za łapkę w górę i nowe subskrypcje - dziękuję Kochani:)
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 230 g mąki pszennej (typ 650)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 1 łyżka masła
- 100 g boczku
- 100 ml śmietanki 36%
- szalotka
Wyposażenie
- Praska do ziemniaków
- wok lub duża patelnia
Instrukcja
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, pozostawić do ostudzenia, powinny pozostać lekko ciepłe.
- Lekko ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę.
- 230g mąki przesiać na blat, dodać ziemniaki i całe jajko, zagnieść ciasto, uformować kulę.
- Odciąć 1/4 ciasta zrolować, wykroić kopytka, ułożyć na oprószonej mąką desce.
- Powtórzyć czynność z pozostałymi kawałkami ciasta.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, zmniejszyć ogień, kopytka gotować partiami jeszcze chwilkę po wypłynięciu.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojony drobno boczek, podsmażyć. Następnie dodać 100ml śmietanki 36%, chwilkę podsmażyć aż zacznie się redukować. dodać 2 łyżki parmezanu. Na koniec dodać ugotowane kopytka, podsmażyć krótko. Całość posypać posiekaną szalotką.
Video
Notes
Kopytka z boczkiem i kremowym sosie na bazie masła, śmietanki i parmezanu. To pyszne i sycące danie. Kopytka nadają się świetnie do mrożenia, część można zamrozić i wykorzystać za jakiś czas.
Komentarze