Kopytka z boczkiem w kremowym sosie

Kopytka z boczkiem w kremowym sosie

Pyszne kopytka podsmażane z boczkiem w pysznym kremowym sosie na bazie śmietanki i parmezanu - pyyyszne danie:)
Poniżej znajdziecie również filmik z przygotowania, zachęcam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na YouTube, będę wdzięczna za łapkę w górę i nowe subskrypcje - dziękuję Kochani:)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 230 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 1 łyżka masła
  • 100 g boczku
  • 100 ml śmietanki 36%
  • szalotka
5 porcji

Wyposażenie

  • Praska do ziemniaków
  • wok lub duża patelnia

Instrukcja

  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, pozostawić do ostudzenia, powinny pozostać lekko ciepłe.
  • Lekko ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę.
  • 230g mąki przesiać na blat, dodać ziemniaki i całe jajko, zagnieść ciasto, uformować kulę.
  • Odciąć 1/4 ciasta zrolować, wykroić kopytka, ułożyć na oprószonej mąką desce.
  • Powtórzyć czynność z pozostałymi kawałkami ciasta.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, zmniejszyć ogień, kopytka gotować partiami jeszcze chwilkę po wypłynięciu.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojony drobno boczek, podsmażyć. Następnie dodać 100ml śmietanki 36%, chwilkę podsmażyć aż zacznie się redukować. dodać 2 łyżki parmezanu. Na koniec dodać ugotowane kopytka, podsmażyć krótko. Całość posypać posiekaną szalotką.
    Kopytka z boczkiem w kremowym sosie
5 from 1 vote

Video

Notes

Kopytka z boczkiem i kremowym sosie na bazie masła, śmietanki i parmezanu. To pyszne i sycące danie. Kopytka nadają się świetnie do mrożenia, część można zamrozić i wykorzystać za jakiś czas.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz