Knedle z jagodami

Knedle z jagodami

Pyszne knedle z jagodami z dodatkiem śmietany i cukru smakują świetnie:) Poniżej znajdziecie również filmik z mojego kanału na YouTube, będę wdzięczna za subskrypcję 🙂

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 250 g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej (szklanka ma 250ml)
18 knedli

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

  • Jagody umyć, osuszyć, dodać 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać, odstawić.
  • Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać 1 jajko, 1 łyżkę masła oraz 1 szklankę mąki pszennej.
  • Zagnieść ciasto i uformować kulę.
    Chłodnik litewski z botwinką
  • Odkrawać małe kawałki i uformować małe kulki - u mnie 18 szt.
  • Każdą kulkę rozpłaszczyć w dłoni, nakładać po 1 łyżeczce jagód, dokładnie skleić boki, kształtując pierożka a następnie kulkę.
  • W dużym płaskim garnku zagotować osoloną wodę. Knedle gotować 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
    Knedle z jagodami
  • Knedle z jagodami
5 from 4 votes

Video

Notes

Pyszne knedle z jagodami - idealnie smakują z dodatkiem śmietany i cukru:)

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz