Kluski śląskie

Kluski śląskie

Szybki i pyszny przepis na kluski śląskie. Kluski śląskie to klasyk, który idealnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, ale same z masłem i bułką tartą również smakują obłędnie..

Składniki

  • ok. 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól
6 porcji

Instrukcja

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ująć 1/4 ziemniaków, dodać w to miejsce mąkę ziemniaczaną a następnie z powrotem odebrane ziemniaki. (Jeśli nie jesteś pewna proporcji mąki, możesz ziemniaki przełożyć do miski odebrać 1/4 i w to miejsce wsypać mąkę a następnie dodać odebrane ziemniaki.)
  • Tortownicę lub blat oprószyć lekko mąką ziemniaczaną, wyłożyć ciasto dodać jajko, szczyptę soli i zagnieść kulę.
  • Następnie rozwałkować kulę i pokroić w paski na ok. 2 cm.
  • Z każdego paska uformować kulę, lekko spłaszczyć a w środku zrobić małą dziurkę korkiem do wina:)
  • W garnku zagotować wodę, zmniejszyć gaz (woda podczas gotowania klusek nie powinna już wrzeć), włożyć kilka klusek. Po wypłynięciu klusek gotować jeszcze dwie minuty. Powtórzyć z pozostałymi kluskami.
    Kluski śląskie
5 from 4 votes

Notes

Kluski śląskie to pyszny dodatek do wielu mięsnych dań, a także pyszne danie samo w sobie - z masłem i bułką tartą.. pycha:)

Podsumowanie

Rodzaj: Danei główne, Obiad
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 50 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz