
Szybki i pyszny przepis na kluski śląskie. Kluski śląskie to klasyk, który idealnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, ale same z masłem i bułką tartą również smakują obłędnie..
Składniki
- ok. 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
Instrukcja
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Ująć 1/4 ziemniaków, dodać w to miejsce mąkę ziemniaczaną a następnie z powrotem odebrane ziemniaki. (Jeśli nie jesteś pewna proporcji mąki, możesz ziemniaki przełożyć do miski odebrać 1/4 i w to miejsce wsypać mąkę a następnie dodać odebrane ziemniaki.)
- Tortownicę lub blat oprószyć lekko mąką ziemniaczaną, wyłożyć ciasto dodać jajko, szczyptę soli i zagnieść kulę.
- Następnie rozwałkować kulę i pokroić w paski na ok. 2 cm.
- Z każdego paska uformować kulę, lekko spłaszczyć a w środku zrobić małą dziurkę korkiem do wina:)
- W garnku zagotować wodę, zmniejszyć gaz (woda podczas gotowania klusek nie powinna już wrzeć), włożyć kilka klusek. Po wypłynięciu klusek gotować jeszcze dwie minuty. Powtórzyć z pozostałymi kluskami.
Notes
Kluski śląskie to pyszny dodatek do wielu mięsnych dań, a także pyszne danie samo w sobie - z masłem i bułką tartą.. pycha:)
Komentarze