
Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie na obiad lub kolację. Pyszne i zdrowe:) Kaszotto z botwinką i kurczakiem najbardziej lubię z kaszy bulgur, oczywiście możesz ją zamienić na inną.
Składniki
- 2 woreczki kaszy bulgur
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek botwinki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 lampka białego wytrawnego wina
- 1 czubata łyżka suszonych ziół prowansalskich
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, czerwona suszona papryka
Wyposażenie
- Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Pierś z kurczaka umyć, pokroić na drobne kawałki, przełożyć do półmiska, skropić oliwą, posypać czerwoną papryką, dodać soli i pieprzu, całość wymieszać, odstawić.
- Oliwę rozgrzać lekko w woku lub na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek.
- Ja kurczaka dodaję pod koniec (na ostatnie 15 minut), wówczas nie będzie suchy, ale jeśli wolisz możesz go teraz chwilkę podsmażyć. Pamiętaj jednak, żeby ściągnąć go z patelni i dodać potem pod koniec do dania, żeby nie był za suchy.
- Do zeszklonej cebulki dodać kaszę bulgur, dodać lampkę białego, wytrawnego wina i pół szklanki wody. Dodać soli i pieprzu oraz zioła prowansalskie. Dusić przez około 10 minut.
- Botwinkę umyć, pokroić, dodać do kaszy.
- Dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dusić pod przykryciem w razie potrzeby lekko podlać wodą.
- Danie dusić aż kasza zmięknie a kurczak się zetnie. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu do smaku. Całość można posypać posiekaną pietruszką.
Notes
Pyszne, zdrowe, pożywne i sycące. Jeśli nie przepadasz za kaszami, spróbuj kaszę bulgur, może przypadnie Ci do gustu. Kaszotto z botwinką i kurczakiem jest szybkie w przygotowaniu, można je również przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy jako lunch box.
Komentarze