Karkówka w sosie własnym

Karkówka w sosie własnym

Pyszna i soczysta karkówka w sosie własnym. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 1 średnia biała cebula
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka podwędzanej papryki (w proszku)
  • 1 łyżka oregano
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
4 porcje

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Karkówkę umyć, pokroić na kawałki jak do gulaszu. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Do miski wlać ok. 4 łyżki oleju, dodać 1 łyżkę wędzonej papryki, oregano i 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, wymieszać. Do zalewy przełożyć karkówkę, dokładnie wymieszać.
  • Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w pióra cebulę, podlać lekko bulionem.
  • Przykryć folią aluminiową. Piec pod przykryciem 1h 45 min, co jakiś czas mieszając i podlewając lekko bulionem. Po tym czasie ściągnąć folię i podpiec jeszcze 15 minut.
  • Karkówka w sosie własnym idealnie komponuje się z kopytkami lub kluskami śląskimi.
    Karkówka w sosie własnym
5 from 1 vote

Notes

Karkówka w sosie własnym to sycące i rozgrzewające danie, idealne na chłodne dni.. Nie wymaga dużo zaangażowania, jedynie trochę cierpliwości, bo żeby skruszeć potrzebuje ok. 2h w piekarniku.
 
 

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz