Karkówka w sosie pomidorowym

Karkówka w sosie pomidorowym

Soczysta karkówka pieczona w ziołach w aromatycznym sosie pomidorowym

Składniki

  • 600 g karkówki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 2 puszki pomidorów (drobno krojonych)
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
6 szt.

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Karkówkę płuczemy, kroimy w grube plastry, nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano, zalewamy 5 łyżkami oleju, odstawiamy na 30 minut.
  • Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę, dodajemy przyprawioną karkówkę. Smażymy z obu stron aż mięso zarumieni się.
  • Do półmiska przelewamy pomidory z puszki, dodajemy 1 łyżkę czosnku granulowanego, 1 czubatą łyżkę suszonego oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Połowę przyprawionych pomidorów wylewamy na spód naczynia żaroodpornego, układamy podsmażoną karkówkę i zalewamy drugą częścią pomidorów. Dodajemy świeży rozmaryn. Przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach (termo obieg) przez ok. 2 h, co jakiś czas obracając karkówkę, aż stanie się krucha.
    Karkówka w sosie pomidorowym
5 from 1 vote

Uwagi

Pyszna, delikatna i krucha karkówka w sosie pomidorowym, szybka w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na większe obiady w gronie bliskich.

Podsumowanie

Rodzaj: Obiad
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz