Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach

Pyszny pachnący wędzonką kapuśniak na żeberkach z wędzoną kiełbasą. Poniżej znajdziecie filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 400 g żeberek
  • 1 duża biała cebula
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • selera
  • wędzona kiełbasa
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 grillowana cebula
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: kilka ugotowanych ziemniaków, usmażona na złoto cebula
8 porcji

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

  • Do dużego garnka przekładamy czubatą łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojone na paski żeberka. Chwilę razem dusimy.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do żeberek.
  • Na koniec siekamy 500g kiszonej kapusty i dodajemy do żeberek. Podlewamy niewielką ilością wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
  • Następnie zalewamy wodą, dodajemy 3 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, grillowaną cebulę, 1 łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i kapusty.
  • W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze pokrojoną wędzoną kiełbasę.
  • Tak przygotowany kapuśniak podaję z ziemniakami i cebulką.
    Kapuśniak na żeberkach
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Pyszny kapuśniak na żeberkach pachnący wędzonką. do tego ugotowane ziemniaki z cebulką i jest pysznie:)

Podsumowanie

Rodzaj: zupy
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 4 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz