
Pyszny pachnący wędzonką kapuśniak na żeberkach z wędzoną kiełbasą. Poniżej znajdziecie filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 400 g żeberek
- 1 duża biała cebula
- 1 czubata łyżka masła
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- ⅓ selera
- wędzona kiełbasa
- 3 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 grillowana cebula
- sól, pieprz
- dodatkowo: kilka ugotowanych ziemniaków, usmażona na złoto cebula
Wyposażenie
- Duży garnek
Instrukcja
- Do dużego garnka przekładamy czubatą łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojone na paski żeberka. Chwilę razem dusimy.
- Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do żeberek.
- Na koniec siekamy 500g kiszonej kapusty i dodajemy do żeberek. Podlewamy niewielką ilością wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
- Następnie zalewamy wodą, dodajemy 3 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, grillowaną cebulę, 1 łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i kapusty.
- W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze pokrojoną wędzoną kiełbasę.
- Tak przygotowany kapuśniak podaję z ziemniakami i cebulką.
Film
Uwagi
Pyszny kapuśniak na żeberkach pachnący wędzonką. do tego ugotowane ziemniaki z cebulką i jest pysznie:)
Komentarze