
Kaczka nadziewana jabłkami pieczona w ziołach z dodatkiem ulubionych warzyw. Pyszna i aromatyczna.
Składniki
- 1 cała kaczka (ok. 2kg)
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżki czerwonej papryki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka rozmarynu
- sól, pieprz
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
Wyposażenie
- duża brytfanna
Instrukcja
- Kaczkę umyć. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, nadziać kaczkę.
- Następnie osolić kaczkę, natrzeć ziołami (oregano i rozmaryn) i papryką. Ułożyć w brytfannie grzbietem do góry, dodać świeży rozmaryn.
- Piec w temperaturze 220 stopni (termo obieg) na początek przez 30 minut bez przykrycia, aby kaczka się podpiekła.
- Po pół godziny przełożyć kaczkę na drugą stronę. Dodać umyte, obrane, pokrojone i przyprawione ziemniaki. Przykryć przykrywką i piec w temperaturze 180 stopni przez kolejne 30 minut.
- Następnie przewrócić kaczkę ponownie na brzuch, dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Można dorzucić jeszcze świeżego rozmarynu. Piec ostatnie 30 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.
Notes
Pyszna, aromatyczna i soczysta kaczka zapiekana pieczona z jabłkami i ulubionymi warzywami. Pyszne danie, które przygotujesz w całości w jednej brytfannie...
Komentarze