Kaczka pieczona z warzywami

Kaczka nadziewana jabłkami

Kaczka nadziewana jabłkami pieczona w ziołach z dodatkiem ulubionych warzyw. Pyszna i aromatyczna.

Składniki

  • 1 cała kaczka (ok. 2kg)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 łyżki czerwonej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 4 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
1 brytfanna

Wyposażenie

  • duża brytfanna

Instrukcja

  • Kaczkę umyć. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, nadziać kaczkę.
  • Następnie osolić kaczkę, natrzeć ziołami (oregano i rozmaryn) i papryką. Ułożyć w brytfannie grzbietem do góry, dodać świeży rozmaryn.
  • Piec w temperaturze 220 stopni (termo obieg) na początek przez 30 minut bez przykrycia, aby kaczka się podpiekła.
  • Po pół godziny przełożyć kaczkę na drugą stronę. Dodać umyte, obrane, pokrojone i przyprawione ziemniaki. Przykryć przykrywką i piec w temperaturze 180 stopni przez kolejne 30 minut.
  • Następnie przewrócić kaczkę ponownie na brzuch, dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Można dorzucić jeszcze świeżego rozmarynu. Piec ostatnie 30 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.
  • Kaczka pieczona z warzywami
5 from 2 votes

Notes

Pyszna, aromatyczna i soczysta kaczka zapiekana pieczona z jabłkami i ulubionymi warzywami. Pyszne danie, które przygotujesz w całości w jednej brytfannie...

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz