Jagodzianki

Jagodzianki z kruszonką

Pyszne jagodzianki z kruszonką. Miękkie i łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe.

Składniki

Ciasto na drożdżówki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 500 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 70 g miękkiego masła

Nadzienie

  • 300 g jagód (w przypadku mrożonych - rozmrozić na sitku i dokładnie osuszyć)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

Kruszonka

  • 120 g mąki
  • 90 g masła
  • 50 g cukru pudru

Do posmarowania drożdżówek

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
8 jagodzianek

Instrukcja

Jagody

  • Jagody umyć, osuszyć, dodać 1 łyżkę cukru , delikatnie wymieszać i odstawić.

Ciasto na drożdżówki

  • Mąkę przesiać do miski, odstawić.
  • Mleko podgrzać (np. w mikrofali), powinno być jedynie ciepłe.
  • Przygotować rozczyn z drożdży: Drożdże pokruszyć do miski dodać 1 łyżkę cukru, całość dokładnie rozetrzeć aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 1/3 ilości mleka i 2 łyżki mąki (z wcześniej przesianej). Całość dokładanie wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Drożdże powinny potroić swoją objętość, jak na zdjęciu.
    Rozczyn z drożdży
  • Pozostałe mleko przelać do misy miksera, dodać 2 jajka, dokładnie zmiksować. Dodać resztę mąki, cukier, miękkie masło i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać hakiem miksera lub rękoma przez ok. 15 minut. W razie potrzeby podsypać lekko mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie wyszło twarde.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
  • Ciasto pięknie nam wyrosło. Przełożyć je na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać i uformować kulę.
  • Podzielić na 8 lub 10 części.
  • Z każdej części uformować kulkę.
  • Jeśli jagody puściły wodę, należy ją odsączyć osuszyć jagody, dodać do nich czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać.
  • Każdą kulkę ciasta kolejno rozpłaszczyć, nałożyć po łyżce jagód.
  • Uformować pierożki, uważając aby boki były dobrze sklejone.
  • Następnie zawinąć boczki i uformować okrągłą bułeczkę.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bułeczki, łączeniem do dołu, przykryć ściereczką i odstawić.
  • W tym czasie do głębokiego talerza wbić dwa żółtka, dodać dwie łyżki mleka, dokładnie połączyć rózgą, odstawić.
  • Przygotować kruszonkę: do miski dodać 120 g mąki, 50 g cukru pudru i 90 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Ucierać w palcach aż powstanie kruszonka.
  • Bułeczki posmarować przygotowanymi żółtkami wymieszanymi z mlekiem. Posypać kruszonką.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 18 - 20 minut (góra - dół).
  • Smacznego!
    Jagodzianki
  • Jagodzianki z kruszonką
5 from 1 vote

Notes

Pyszne, mięciutkie drożdżówki z jagodami. Jeśli uwielbiasz jagodzianki - koniecznie spróbuj je zrobić sam/ sama. Są prostsze w przygotowaniu niż Ci się wydaje.

Podsumowanie

Course: Ciastka
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz