
Pyszne jagodzianki z kruszonką. Miękkie i łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe.
Składniki
Ciasto na drożdżówki
- 50 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 500 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 70 g miękkiego masła
Nadzienie
- 300 g jagód (w przypadku mrożonych - rozmrozić na sitku i dokładnie osuszyć)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
Kruszonka
- 120 g mąki
- 90 g masła
- 50 g cukru pudru
Do posmarowania drożdżówek
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Instrukcja
Jagody
- Jagody umyć, osuszyć, dodać 1 łyżkę cukru , delikatnie wymieszać i odstawić.
Ciasto na drożdżówki
- Mąkę przesiać do miski, odstawić.
- Mleko podgrzać (np. w mikrofali), powinno być jedynie ciepłe.
- Przygotować rozczyn z drożdży: Drożdże pokruszyć do miski dodać 1 łyżkę cukru, całość dokładnie rozetrzeć aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 1/3 ilości mleka i 2 łyżki mąki (z wcześniej przesianej). Całość dokładanie wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
- Drożdże powinny potroić swoją objętość, jak na zdjęciu.
- Pozostałe mleko przelać do misy miksera, dodać 2 jajka, dokładnie zmiksować. Dodać resztę mąki, cukier, miękkie masło i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać hakiem miksera lub rękoma przez ok. 15 minut. W razie potrzeby podsypać lekko mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie wyszło twarde.
- Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Ciasto pięknie nam wyrosło. Przełożyć je na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać i uformować kulę.
- Podzielić na 8 lub 10 części.
- Z każdej części uformować kulkę.
- Jeśli jagody puściły wodę, należy ją odsączyć osuszyć jagody, dodać do nich czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać.
- Każdą kulkę ciasta kolejno rozpłaszczyć, nałożyć po łyżce jagód.
- Uformować pierożki, uważając aby boki były dobrze sklejone.
- Następnie zawinąć boczki i uformować okrągłą bułeczkę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bułeczki, łączeniem do dołu, przykryć ściereczką i odstawić.
- W tym czasie do głębokiego talerza wbić dwa żółtka, dodać dwie łyżki mleka, dokładnie połączyć rózgą, odstawić.
- Przygotować kruszonkę: do miski dodać 120 g mąki, 50 g cukru pudru i 90 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Ucierać w palcach aż powstanie kruszonka.
- Bułeczki posmarować przygotowanymi żółtkami wymieszanymi z mlekiem. Posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 18 - 20 minut (góra - dół).
- Smacznego!
Notes
Pyszne, mięciutkie drożdżówki z jagodami. Jeśli uwielbiasz jagodzianki - koniecznie spróbuj je zrobić sam/ sama. Są prostsze w przygotowaniu niż Ci się wydaje.
Komentarze