Jabłka w cieście francuskim
Szybki deser, pachnie obłędnie a smakuje jeszcze lepiej. Jabłka w cieście francuskim można mrozić, potem wystarczy odmrozić kilka minut w piekarniku a ciasto będzie chrupiące i pyszne:). Poniżej zamieszczam Wam również filmik z przygotowania i zachęcam do subskrypcji kanału @esencjakulinarna na YouTube:)
Składniki
- 1 blat ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 całe roztrzepane jajko
- cukier puder
Instrukcja
- Schłodzony blat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie.
- Pół łyżki masła rozpuścić w rondelku lub mikrofali, następnie rozprowadzić pędzlem po cieście.
- Do małego półmiska przesypać 1 łyżkę cynamonu i 2 łyżki cukru trzcinowego, wymieszać. Delikatnie oprószyć ciasto.
- Następnie przy pomocy noża do pizzy wyciąć z ciasta paski o szerokości 1cm.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w ringi. W środku wyciąć okrąg i trochę go powiększyć (wówczas będzie łatwiej zawijać ciasto). Do wycinania okręgu użyłam tylki cukierniczej, ale można użyć łyżeczki.
- Tak wyglądają moje ringi.
- Każdy pasek ciasta francuskiego podzielić na około 3 części i zawijać jabłko przeciskając ciasto przez dziurkę. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każde ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut.
- Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.
Film
Uwagi
Pyszne i szybkie w przygotowaniu jabłka w cieście francuskim. Bardzo aromatyczne, idealne do kawy czy na imprezę. Cudowne jest to, że świetnie nadają się do mrożenia. Potem wystarczy odmrozić je w piekarniku i będą chrupiące i pachnące, jak świeżo upieczone.
Komentarze