Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim

Szybki deser, pachnie obłędnie a smakuje jeszcze lepiej. Jabłka w cieście francuskim można mrozić, potem wystarczy odmrozić kilka minut w piekarniku a ciasto będzie chrupiące i pyszne:). Poniżej zamieszczam Wam również filmik z przygotowania i zachęcam do subskrypcji kanału @esencjakulinarna na YouTube:)

Składniki

  • 1 blat ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 całe roztrzepane jajko
  • cukier puder
6 szt.

Instrukcja

  • Schłodzony blat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie.
  • Pół łyżki masła rozpuścić w rondelku lub mikrofali, następnie rozprowadzić pędzlem po cieście.
  • Do małego półmiska przesypać 1 łyżkę cynamonu i 2 łyżki cukru trzcinowego, wymieszać. Delikatnie oprószyć ciasto.
  • Następnie przy pomocy noża do pizzy wyciąć z ciasta paski o szerokości 1cm.
  • Jabłka umyć, obrać, pokroić w ringi. W środku wyciąć okrąg i trochę go powiększyć (wówczas będzie łatwiej zawijać ciasto). Do wycinania okręgu użyłam tylki cukierniczej, ale można użyć łyżeczki.
  • Tak wyglądają moje ringi.
  • Każdy pasek ciasta francuskiego podzielić na około 3 części i zawijać jabłko przeciskając ciasto przez dziurkę. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zupa miso na ostro z jajkiem i kukurydzą
  • Każde ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut.
  • Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.
    Jabłka w cieście francuskim
  • Jabłka w cieście francuskim
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu jabłka w cieście francuskim. Bardzo aromatyczne, idealne do kawy czy na imprezę. Cudowne jest to, że świetnie nadają się do mrożenia. Potem wystarczy odmrozić je w piekarniku i będą chrupiące i pachnące, jak świeżo upieczone.

Podsumowanie

Course: Deser
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz