Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą na kruchym spodzie. Do tego jabłecznika użyłam 1,5 kg mieszanych jabłek - kwaśnych, słodkich, miękkich i twardych. Dzięki temu część jabłek pozostanie w kawałkach a część rozpadnie się łącząc całość. Dodatkowo uzyskujemy połączenie kwasowości i słodyczy - czyli połącznie idealne.

Składniki

Kruchy spód

  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej (typ 450)
  • 50 g cukru
  • 200 g zimnego masła prosto z lodówki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka będą potrzebne do bezy)

Jabłka

  • 1,5 kg mieszanych jabłek (słodkich, kwaśnych, twardych i miękkich)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • sok z połowy cytryny

Beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 blaszka 24cm x 24cm

Wyposażenie

  • 1 blaszka 24cm x 24cm - najlepiej z zapinanym rantem. (Można również użyć blaszki 27cm x 16cm (ale wówczas zarówno spód, jak i całe ciasto wraz z bezą będzie wyższe.)

Instrukcja

Jabłka

  • W pierwszej kolejności warto przygotować jabłka, ponieważ muszą ostygnąć, zajmuje to chwilkę czasu.
  • Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych a następnie pokroić w większą kostkę. Część miękkich jabłek rozpadnie się i będzie wiązać te twarde w całość.
  • Przygotowane jabłka przełożyć do garnka z szerokim dnem. Dodać sok z połowy małej cytryny, 2 op. cukru wanilinowego i 1 łyżkę cynamonu. Całość dokładnie wymieszać a następnie podsmażyć ok. 5- 7 minut. Jabłka nie powinny się w całości rozpaść, jedynie te miękkie rozpadną się a reszta powinna pozostać w większych kawałkach. Podsmażone jabłka pozostawić w chłodnym pomieszczeniu do ostudzenia. To bardzo ważne, ponieważ nie można łączyć gorących jabłek ze świeżo ubitą bezą.

Kruchy spód

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni (termoobieg).
  • Foremkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia zapiąć rant. Odciąć wystający papier.
  • 200g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej przesiać do miski.
  • Dodać pokrojone w kostkę zimne masło (prosto z lodówki), szczyptę soli, 50 g cukru i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ucierać w palcach aż powstanie drobna kruszonka.
  • Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę.
  • Przygotowane ciasto można pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze a następnie wylepić dno formy. Ciasto ponakłuwać widelcem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez 20 minut.
  • Po upieczeniu zostawić ciasto w chłodnym miejscu do ostudzenia.

Beza

  • Gdy jabłka będą już ostudzone - przygotować bezę.
  • Do misy miksera przelać 4 białka (powinny mieć temperaturę pokojową). Dodać szczyptę soli i miksować do czasu aż powstanie piana.
  • Następnie stopniowo dodawać cukier (200g) Miksować do czasu aż beza będzie sztywna i nie będzie czuć cukru pod palcem. Zajmuje to ok. 8- 10 minut. Ale wszystko zależy od miksera. Należy sprawdzić czy beza jest sztywna i czy cukier się rozpuścił.

Przekładanie ciasta

  • Na upieczony spód wyłożyć jabłka, dokładnie rozprowadzić łyżką na gładką powierzchnię.
  • Na jabłka wyłożyć ubitą bezę. Łyżką zrobić delikatne fale.
  • Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez kolejne 40 minut - chodzi o podsuszenie bezy.
  • Pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej, kroić po ostudzeniu.
    Jabłecznik z bezą
  • Jabłecznik z bezą
5 from 1 vote

Notes

Pyszny jabłecznik z bezą na kruchym spodzie. Jest niesamowicie pyszny i efektowny. 

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz