
Jabłecznik z bezą na kruchym spodzie. Do tego jabłecznika użyłam 1,5 kg mieszanych jabłek - kwaśnych, słodkich, miękkich i twardych. Dzięki temu część jabłek pozostanie w kawałkach a część rozpadnie się łącząc całość. Dodatkowo uzyskujemy połączenie kwasowości i słodyczy - czyli połącznie idealne.
Składniki
Kruchy spód
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej (typ 450)
- 50 g cukru
- 200 g zimnego masła prosto z lodówki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka będą potrzebne do bezy)
Jabłka
- 1,5 kg mieszanych jabłek (słodkich, kwaśnych, twardych i miękkich)
- 1 łyżka cynamonu
- 2 op. cukru wanilinowego
- sok z połowy cytryny
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wyposażenie
- 1 blaszka 24cm x 24cm - najlepiej z zapinanym rantem. (Można również użyć blaszki 27cm x 16cm (ale wówczas zarówno spód, jak i całe ciasto wraz z bezą będzie wyższe.)
Instrukcja
Jabłka
- W pierwszej kolejności warto przygotować jabłka, ponieważ muszą ostygnąć, zajmuje to chwilkę czasu.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych a następnie pokroić w większą kostkę. Część miękkich jabłek rozpadnie się i będzie wiązać te twarde w całość.
- Przygotowane jabłka przełożyć do garnka z szerokim dnem. Dodać sok z połowy małej cytryny, 2 op. cukru wanilinowego i 1 łyżkę cynamonu. Całość dokładnie wymieszać a następnie podsmażyć ok. 5- 7 minut. Jabłka nie powinny się w całości rozpaść, jedynie te miękkie rozpadną się a reszta powinna pozostać w większych kawałkach. Podsmażone jabłka pozostawić w chłodnym pomieszczeniu do ostudzenia. To bardzo ważne, ponieważ nie można łączyć gorących jabłek ze świeżo ubitą bezą.
Kruchy spód
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni (termoobieg).
- Foremkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia zapiąć rant. Odciąć wystający papier.
- 200g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej przesiać do miski.
- Dodać pokrojone w kostkę zimne masło (prosto z lodówki), szczyptę soli, 50 g cukru i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ucierać w palcach aż powstanie drobna kruszonka.
- Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę.
- Przygotowane ciasto można pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze a następnie wylepić dno formy. Ciasto ponakłuwać widelcem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez 20 minut.
- Po upieczeniu zostawić ciasto w chłodnym miejscu do ostudzenia.
Beza
- Gdy jabłka będą już ostudzone - przygotować bezę.
- Do misy miksera przelać 4 białka (powinny mieć temperaturę pokojową). Dodać szczyptę soli i miksować do czasu aż powstanie piana.
- Następnie stopniowo dodawać cukier (200g) Miksować do czasu aż beza będzie sztywna i nie będzie czuć cukru pod palcem. Zajmuje to ok. 8- 10 minut. Ale wszystko zależy od miksera. Należy sprawdzić czy beza jest sztywna i czy cukier się rozpuścił.
Przekładanie ciasta
- Na upieczony spód wyłożyć jabłka, dokładnie rozprowadzić łyżką na gładką powierzchnię.
- Na jabłka wyłożyć ubitą bezę. Łyżką zrobić delikatne fale.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez kolejne 40 minut - chodzi o podsuszenie bezy.
- Pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej, kroić po ostudzeniu.
Notes
Pyszny jabłecznik z bezą na kruchym spodzie. Jest niesamowicie pyszny i efektowny.
Komentarze