
Jabłecznik - to jedno z moich ulubionych ciast. Dlatego dziś przedstawiam Wam puszysty jabłecznik na biszkopcie z pysznym cytrynowym lukrem, który wręcz rozpływa się w ustach. Jest wyśmienity i rozchodzi się w mgnieniu oka. Do nadzienia z jabłek nie dodaję cukru - zarówno biszkopt jak i cytrynowa polewa lukrowa jest słodka, więc kwaśna szara reneta idealne się tu kompnuje i nie potrzeba dodawać do niej ani grama cukru.
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 130 ml oleju roślinnego
- 50 ml mleka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie z jabłek
- 2 kg szarej renety
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cynamonu
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 50 ml zimnej wody
Lukier cytrynowy
- sok z 1 cytryny
- cukier puder (będzie dodawany w ilości aż zacznie zagęszczać lukier)
Wyposażenie
- 1 blaszka 30cm x 21cm
Instrukcja
Nadzienie z jabłek
- Jabłka umyć obrać, podzielić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć do dużego garnka, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, dodać 1 łyżkę cynamonu. Smażyć przez chwilę, następnie w 50ml zimnej wody rozpuścić 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i dodać do jabłek, dokładnie wymieszać. Czas smażenia zależy od Ciebie - w zależności od tego, czy chcesz, aby jabłka rozpadły się całkiem tworząc mus czy nie. Pozostawić do ostudzenia.
- Piekarnik nagrzać w tym momencie do 175 stopni (termoobieg).
Biszkopt
- Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomniałaś wcześniej wyjąć jajka z lodówki, włoż je na chwilę do ciepłej wody.
- Całe jajka (białko i żółtko) - 6szt. wbić do misy miksera dodać 150 g drobnego cukru do wypieków i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Zmniejszyć obroty miksera na mniejsze i cienką stróżką wlewać powoli 130 ml oleju roślinnego.
- Następnie dalej miksując wlać powoli 50 ml mleka. Następnie wyłączyć mikser.
- Do masy jajecznej przesiać 250g mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać łopatką tylko do połączenia składników, w przeciwnym razie popękają pęcherzyki powietrza i biszkopt słabo wyrośnie.
- Blaszkę o wymiarach 30cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią połowę ciasta.
- Piec w temperaturze 175 stopni (termoobieg) przez 15 minut.
- Następnie na podpieczony spód wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać powierzchnię łyżką i zalać od razu drugą połową ciasta biszkoptowego. Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 175 stopni do tzw. suchego patyczka. Następnie pozostawić ciasto do ostudzenia.
Lukier cytrynowy
- Po ostudzeniu przygotować lukier cytrynowy. Do rondelka wlać sok z połowy cytryny zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wsypywać stopniowo cukier puder, ciągle mieszając rózgą aż do momentu gdy lukier zacznie lekko gęstnieć. Tak przygotowanym lukrem polać jabłecznik i pozostawić do ostudzenia.
Notes
Pyszny, wręcz rozpływający się w ustach jabłecznik na delikatnym biszkopcie. Słodki biszkopt i lukier cytrynowy idealnie kontrastuje z kwaskowymi jabłkami - to dla mnie połącznie idealne.
Komentarze