Hummus z fasoli

Hummus z fasoli

Pyszny hummus z fasoli - to idealny dodatek do chrupiącego pieczywa, świeżych bagietek - jako przekąska na imprezę czy starter.

Składniki

  • 200 g fasoli piękny jaś
  • 1 biała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 małe papryczki peperoncino
  • oliwa z oliwek
4 porcje

Wyposażenie

  • garnek
  • blender

Instrukcja

  • Fasolę zalać zimną wodą, pozostawić przez noc w wodzie.
  • Następnego dnia zmienić wodę na świeżą, przyprawić solą, dodać 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie. Gotować do miękkości. Odcedzić, wodę pozostawić do podlewania hummusu, gdy będzie zbyt gęsty podczas blendowania.
  • Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulkę na złoty kolor.
  • Fasolę przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki oliwy, podsmażoną cebulkę, 2 małe suszone papryczki peperoncino - są ostre - warto dodawać je stopniowo i wg uznania zimniejszyć lub zwiększyć ilość oraz 100 ml wody z fasoli. Całość zblendować na gładką masę. W razie potrzeby podlać delikatnie większą ilością wody z fasoli. Doprawić solą i pieprzem. Hummus podawać skropiony oliwą, można posypać startymi papryczkami.
    Hummus z fasoli
5 from 2 votes

Notes

Hummus z fasoli to pyszna przekąska, starter czy dodatek do małych przekąsek na imprezę.

Podsumowanie

Course: Appetizer, Słodkie przekąski
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz