
Pyszny hummus z fasoli - to idealny dodatek do chrupiącego pieczywa, świeżych bagietek - jako przekąska na imprezę czy starter.
Składniki
- 200 g fasoli piękny jaś
- 1 biała cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 małe papryczki peperoncino
- oliwa z oliwek
Wyposażenie
- garnek
- blender
Instrukcja
- Fasolę zalać zimną wodą, pozostawić przez noc w wodzie.
- Następnego dnia zmienić wodę na świeżą, przyprawić solą, dodać 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie. Gotować do miękkości. Odcedzić, wodę pozostawić do podlewania hummusu, gdy będzie zbyt gęsty podczas blendowania.
- Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulkę na złoty kolor.
- Fasolę przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki oliwy, podsmażoną cebulkę, 2 małe suszone papryczki peperoncino - są ostre - warto dodawać je stopniowo i wg uznania zimniejszyć lub zwiększyć ilość oraz 100 ml wody z fasoli. Całość zblendować na gładką masę. W razie potrzeby podlać delikatnie większą ilością wody z fasoli. Doprawić solą i pieprzem. Hummus podawać skropiony oliwą, można posypać startymi papryczkami.
Notes
Hummus z fasoli to pyszna przekąska, starter czy dodatek do małych przekąsek na imprezę.
Komentarze