Halibut pietruszkowo- czosnkowy

Halibut pietruszkowo - czosnkowy

Pyszny i szybki w przygotowaniu halibut - idealny na obiad czy imprezę. Pysznie, zdrowo i bez wysiłku.

Składniki

  • 1 halibut (tusza, u mnie ok. 1,5 kg)
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz
6 porcji

Wyposażenie

  • duże naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Halibuta umyć, oczyścić, poporcjować. Następnie przyprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Do półmiska dodać posiekaną natkę pietruszki, zalać około 6-7 łyżkami oliwy, dodać 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, całość wymieszać. Gotową zalewą polać halibuta.
  • Na rybie ułożyć plastry cytryny. Główkę czosnku przekroić w pół, ułożyć obok ryby. Całość można jeszcze skropić oliwą z oliwek.
  • Piec bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 35 - 40 minut.
    Halibut pietruszkowo- czosnkowy
5 from 1 vote

Notes

Halibut z pietruszką, czosnkiem i oliwą z oliwek - pyszne i szybkie danie, które idealnie nadaje się również na imprezy. Do tego frytki z batatów, sałatka i gotowe.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz