
Pyszny, sycący gulasz z dziczyzny z grzybami to pyszna i elegancka propozycja na obiad czy spotkanie w gronie bliskich.
Składniki
- 300 gram dziczyzny (ja użyłam mięso z dzika)
- 2 białe cebule
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 garści suszonych grzybów (ja użyłam podgrzybki)
- czerwona papryka (przyprawa), sól, pieprz
- 1 lampka czerwonego wina
- olej rzepakowy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki mąki
Wyposażenie
- Wok lub garnek
Instrukcja
- Grzyby suszone opłukać i namoczyć 2 godziny przed przygotowaniem gulaszu. (Wodę z grzybów pozostawić do podlewania gulaszu, dlatego tak ważne jest, żeby wcześniej dokładnie umyć grzyby.)
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w woku.
- Mięso umyć, pokroić w kostkę dodać do cebuli, dodać gałązki świeżego rozmarynu, smażyć na małym ogniu około 10 minut. Dodać paprykę proszku, pieprz i majeranek. Solić będziemy dopiero po ok. 30 minutach.
- Grzyby pokroić dodać do mięsa, dodać czerwone wino, podlać wodą po grzybach. Dusić pod przykryciem na małym ogniu nie soląc na początku mięsa. Dzięki temu szybciej skruszeje.
- Po około 30 minutach dodać soli do smaku. Mięso dusić ok. 1h 30 min., co jakiś czas podlewając wodą po grzybach. Co jakiś czas mieszać mięso sprawdzając czy nie przywiera.
- Gdy mięso będzie już kruche zahartować śmietanę. Tzn. do kubka przełożyć 2 łyżki śmietany i małą ilość ciepłego sosu, dokładnie wymieszać. Wlewać powoli do mięsa, cały czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt rzadki można podrobić go mąką: do kubka wsypać 2 łyżeczki mąki podlać zimną wodą, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dolać kilka łyżek sosu, dokładnie wymieszać w kubku a następnie powoli wlewać do gulaszu ciągle mieszając.
- Gulasz dusić jeszcze około 10 minut co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby przyprawić do smaku.
Notes
Gulasz z dziczyzny z grzybami jest wyjątkowo aromatyczny, dzięki suszonym podgrzybkom. Mięso z dzika jest bardzo kruche i pyszne. Całość smakuje obłędnie..
Komentarze