Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Pyszny i bardzo ekstraktywny gulasz wołowy - u mnie jako danie jednogarnkowe - jest wyśmienity!

Składniki

  • 700 g wołowiny w kawałkach (na gulasz)
  • 3 łyżki oleju
  • 4 małe ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżki wędzonej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki majeranku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • ½ lampki czerwonego wina
  • ½ szklanki wody
6 porcji

Wyposażenie

  • Garnek średniej wielkości

Instrukcja

  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, chwilkę zeszklić aż czosnek zacznie wydzielać aromat, dodać pokrojone w plastry 2 cebule zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kawałki mięso wołowe. Smażyć ok. 8 minut.
  • Przełożyć do dużego garnka, dodać obrane i umyte warzywa: 4 małe ziemniaki pokrojone w ćwiartki, 1 łyżkę soli, 2 marchewki pokrojone w plasterki, 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 łyżkę kminku, 400g passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, ½ lampki wina.
  • Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż mięso zmięknie - około 2,5h. Następnie dodać umytą i pokrojoną w paski czerwoną paprykę, dusić jeszcze około 30 minut. W razie potrzeby przyprawić.
    Gulasz wołowy
5 from 1 vote

Notes

Pyszny i bardzo ekstraktywny gulasz wołowy, jest pełen smaku. To mój ulubiony przepis na gulasz wołowy.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 3 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz