Gulasz wołowy
Pyszny i bardzo ekstraktywny gulasz wołowy - u mnie jako danie jednogarnkowe - jest wyśmienity!
Składniki
- 700 g wołowiny w kawałkach (na gulasz)
- 3 łyżki oleju
- 4 małe ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżki wędzonej papryki w proszku
- 2 liście laurowe
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki majeranku
- 400 g passaty pomidorowej
- ½ lampki czerwonego wina
- ½ szklanki wody
Wyposażenie
- Garnek średniej wielkości
Instrukcja
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, chwilkę zeszklić aż czosnek zacznie wydzielać aromat, dodać pokrojone w plastry 2 cebule zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kawałki mięso wołowe. Smażyć ok. 8 minut.
- Przełożyć do dużego garnka, dodać obrane i umyte warzywa: 4 małe ziemniaki pokrojone w ćwiartki, 1 łyżkę soli, 2 marchewki pokrojone w plasterki, 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 łyżkę kminku, 400g passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, ½ lampki wina.
- Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż mięso zmięknie - około 2,5h. Następnie dodać umytą i pokrojoną w paski czerwoną paprykę, dusić jeszcze około 30 minut. W razie potrzeby przyprawić.
Uwagi
Pyszny i bardzo ekstraktywny gulasz wołowy, jest pełen smaku. To mój ulubiony przepis na gulasz wołowy.
Komentarze