Grillowany łosoś z sałatką z awokado

Grillowany łosoś z sałatką z awokado

Szybki i zdrowy pomysł na obiad. Limonka nadaje całemu daniu orzeźwiające wykończenie.

Składniki

  • 400 gram świeżego fileta łososia
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 limonka
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 4 pomidory koktajlowe (malinowe)
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek
  • 1 szklanka ciecierzycy
2 porcje

Wyposażenie

  • Patelnia grillowa

Instrukcja

  • Ciecierzycę gotować w osolonej wodzie aż będzie miękka.
  • Łososia umyć, podzielić na dwie porcje, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu.
  • W tym czasie przygotować sałatkę. Warzywa umyć, pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki na grubsze plastry i na pół. Cebulę obrać i posiekać w paski. Awokado przekroić wzdłuż, ponacinać i wybrać łyżeczką. Warzywa delikatnie wymieszać w półmisku. Całość skropić obficie limonką, dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Podawać z ciecierzycą.
5 from 2 votes

Notes

Grillowany łosoś z sałatką  z awokado skropioną limonką to pyszne i lekkie danie. Idealny, gdy nie masz czasu na dłuższe gotowanie.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz