
Szybki i zdrowy pomysł na obiad. Limonka nadaje całemu daniu orzeźwiające wykończenie.
Składniki
- 400 gram świeżego fileta łososia
- 2 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 1/2 świeżego ogórka
- 4 pomidory koktajlowe (malinowe)
- 1 mała czerwona cebula
- sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek
- 1 szklanka ciecierzycy
Wyposażenie
- Patelnia grillowa
Instrukcja
- Ciecierzycę gotować w osolonej wodzie aż będzie miękka.
- Łososia umyć, podzielić na dwie porcje, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu.
- W tym czasie przygotować sałatkę. Warzywa umyć, pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki na grubsze plastry i na pół. Cebulę obrać i posiekać w paski. Awokado przekroić wzdłuż, ponacinać i wybrać łyżeczką. Warzywa delikatnie wymieszać w półmisku. Całość skropić obficie limonką, dodać soli i pieprzu do smaku.
- Podawać z ciecierzycą.
Notes
Grillowany łosoś z sałatką z awokado skropioną limonką to pyszne i lekkie danie. Idealny, gdy nie masz czasu na dłuższe gotowanie.
Komentarze