
Soczysty grillowany łosoś w marynacie pietruszkowo - czosnkowej. Do tego sałatka z roszponki, fety i parowanych buraków.
Składniki
- 300 g łososia
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Słataka
- 4 garści roszponki
- 50 g sera feta
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 2 buraki (u mnie gotowane na parze - kupuję w lidlu)
- oliwa z oliwek
- mieszanka pestek dyni i słonecznika
- sos balsamiczny
- sól, pieprz
Wyposażenie
- grill elektryczny lub patelnia grillowa
Instrukcja
Sałatka
- Roszponkę przełożyć do półmiska, warzywa umyć, pomidorki koktajlowe przekroić w pół, fetę i buraki pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek, posypać pestkami, polać ozdobnie sosem balsamicznym, odstawić.
Łosoś
- Łososia umyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Pietruszkę umyć i posiekać drobno, dodać wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, całość zalać oliwą z oliwek, wymieszać i przełożyć łososia do marynaty. Odstawić na 10 minut.
- Rozgrzać grilla elektrycznego, ułożyć na nim płaty łososia, polać marynatą, smażyć krótko ok. 2 minuty, aby łosoś pozostał soczysty. W przypadku patelni grillowej smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. W zależności od grubości ryby można minimalnie wydłużyć czas smażenia.
Notes
Szybko może być zdrowo - do tego wyśmienicie. Grillowany łosoś jest wyśmienity. Warto jednak pamiętać, aby nie piec zbyt długo ryby. łosoś powinien pozostać soczysty, wówczas jest najlepszy.
Komentarze