Grillowany łosoś w marynacie pietruszkowo - czosnkowej

Grillowany łosoś w marynacie pietruszkowo - czosnkowej

Soczysty grillowany łosoś w marynacie pietruszkowo - czosnkowej. Do tego sałatka z roszponki, fety i parowanych buraków.

Składniki

  • 300 g łososia
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Słataka

  • 4 garści roszponki
  • 50 g sera feta
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 2 buraki (u mnie gotowane na parze - kupuję w lidlu)
  • oliwa z oliwek
  • mieszanka pestek dyni i słonecznika
  • sos balsamiczny
  • sól, pieprz
2 porcje

Wyposażenie

  • grill elektryczny lub patelnia grillowa

Instrukcja

Sałatka

  • Roszponkę przełożyć do półmiska, warzywa umyć, pomidorki koktajlowe przekroić w pół, fetę i buraki pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek, posypać pestkami, polać ozdobnie sosem balsamicznym, odstawić.

Łosoś

  • Łososia umyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
  • Pietruszkę umyć i posiekać drobno, dodać wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, całość zalać oliwą z oliwek, wymieszać i przełożyć łososia do marynaty. Odstawić na 10 minut.
  • Rozgrzać grilla elektrycznego, ułożyć na nim płaty łososia, polać marynatą, smażyć krótko ok. 2 minuty, aby łosoś pozostał soczysty. W przypadku patelni grillowej smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. W zależności od grubości ryby można minimalnie wydłużyć czas smażenia.
    Grillowany łosoś w marynacie pietruszkowo - czosnkowej
5 from 1 vote

Notes

Szybko może być zdrowo - do tego wyśmienicie. Grillowany łosoś jest wyśmienity. Warto jednak pamiętać, aby nie piec zbyt długo ryby. łosoś powinien pozostać soczysty, wówczas jest najlepszy.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz