Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Delikatne, pyszne gołąbki z młodej kapusty. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 3 mniejsze główki młodej kapusty
  • 800 g łopatki
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sos

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 biała cebula
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
20 szt. (około)

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

Gołąbki

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Łopatkę zmielić, przełożyć do większego garnka, dodać 60 ml zimnej wody i dokładnie wyrabiać przez dłuższą chwilę, wówczas mięso będzie delikatniejsze.
  • Do mięsa dodać ugotowany ryż, startą na tarce cebulę. Dodać przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę papryki w proszku, 1 łyżkę oregano, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,½ łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wyrobić.
  • Z kapust odciąć głąb. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć kapustę, gotować przez koło 5 minut, następnie obrócić kapustę i gotować kolejne 5 minut. Ostrożnie wyjąć, ostudzić i obrać z liści. Powtórzyć z pozostałymi kapustami.
  • Z przygotowanego mięsa uformować kotlety.
  • Zawijać w ostudzone liście kapusty jak krokiety. Dobrze docisnąć.
    Gołąbki z młodej kapusty
  • Dno dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki zalać wodą. Dusić pod przykryciem przez około 1,5h aż kapusta będzie miękka. Wywaru nie wylewać, przyda się do sosu.

Sos

  • Na patelni zeszklić cebulę, dodać passatę pomidorową, 1 łyżeczkę oregano, doprawić solą i pieprzem, dodać 300 ml wywaru z gołąbków, wymieszać. Do kubka przesypać 1 łyżkę mąki zalać niewielką ilością zimnej wody, dokładnie wymieszać i dodać do sosu. Chwilę gotować aż sos zredukuje się.
  • Smacznego!
    Gołąbki z młodej kapusty
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Gołąbki z młodej kapusty są idealne na większe imprezy, dobrze się mrożą a przede wszystkim są pyszne!

Podsumowanie

Rodzaj: Dania główne, Obiady
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz