Gołąbki z młodej kapusty
Delikatne, pyszne gołąbki z młodej kapusty. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 3 mniejsze główki młodej kapusty
- 800 g łopatki
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sos
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 biała cebula
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wyposażenie
- Duży garnek
Instrukcja
Gołąbki
- Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Łopatkę zmielić, przełożyć do większego garnka, dodać 60 ml zimnej wody i dokładnie wyrabiać przez dłuższą chwilę, wówczas mięso będzie delikatniejsze.
- Do mięsa dodać ugotowany ryż, startą na tarce cebulę. Dodać przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę papryki w proszku, 1 łyżkę oregano, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,½ łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wyrobić.
- Z kapust odciąć głąb. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć kapustę, gotować przez koło 5 minut, następnie obrócić kapustę i gotować kolejne 5 minut. Ostrożnie wyjąć, ostudzić i obrać z liści. Powtórzyć z pozostałymi kapustami.
- Z przygotowanego mięsa uformować kotlety.
- Zawijać w ostudzone liście kapusty jak krokiety. Dobrze docisnąć.
- Dno dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki zalać wodą. Dusić pod przykryciem przez około 1,5h aż kapusta będzie miękka. Wywaru nie wylewać, przyda się do sosu.
Sos
- Na patelni zeszklić cebulę, dodać passatę pomidorową, 1 łyżeczkę oregano, doprawić solą i pieprzem, dodać 300 ml wywaru z gołąbków, wymieszać. Do kubka przesypać 1 łyżkę mąki zalać niewielką ilością zimnej wody, dokładnie wymieszać i dodać do sosu. Chwilę gotować aż sos zredukuje się.
- Smacznego!
Film
Uwagi
Gołąbki z młodej kapusty są idealne na większe imprezy, dobrze się mrożą a przede wszystkim są pyszne!
Komentarze