Gołąbki

Gołąbki - tradycyjne z mięsem i ryżem

Pyszne tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem, polane aromatycznym sosem pomidorowym. Duszone w bulionie drobiowo warzywnym, dzięki czemu są wilgotne i pełne smaku.

Składniki

Gołąbki

  • 800 g mielonego karczku
  • 100 g ryżu (ja użyłam jaśminowy - 1 woreczek)
  • 2 białe cebule
  • 1 kapusta (u mnie włoska)
  • 1,5 litra bulionu drobiowo warzywnego
  • ok. 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie - możesz zrezygnować, ja używam często cynamon do mięsa, ponieważ nadaje mięsu jeszcze lepszy, wyrazisty smak).
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sos pomidorowy

  • 600 ml pasty pomidorowej (przecier pomidorowy lub passata pomidorowa - dostępna często w butelkach)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 1 mała biała cebula
13 sztuk

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

Gołąbki

  • Przygotować bulion. Tutaj pod linkiem znajdziesz Przepis na bulion drobiowo - warzywny - zawsze taki przygotowuję do gołąbków.
  • Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Do większej miski dodać zmieloną karkówkę, ugotowany ryż, startą na tarce cebulę. Dodać przyprawy: pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczkę suszonego oregano, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszać.
  • Z kapusty wyciąć głąb. Następnie w dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć kapustę wyciętą stroną do dołu. Gotować około 10 minut, następnie delikatnie obrócić kapustę i gotować kolejne 10 minut. Kapustę wyjąć z wrzątku, ostudzić i obrać z liści. Odciąć zgrubienia.
  • Z wcześniej przygotowanego mięsa uformować kotleciki.
  • Kotlety zawijać w liście jak krokiety. Na liściu ułożyć mięso, wpierw krótszą część, następnie dłuższe boki. Dobrze docisnąć. Nie trzeba wykorzystać wszystkich liści.
  • Bulion zagotować w osobnym garnku.
  • Dno dużego, szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi pozostałej kapusty, ułożyć gołąbki łączeniem do dołu i zalać gorącym bulionem. Dusić pod przykryciem około 1,5h aż kapusta będzie miękka. Nie wylewać wywaru, przyda nam się do sosu.

Sos pomidorowy

  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dodać 1 łyżeczkę oregano, zeszklić.
  • Pozostały wywar (ja użyłam 500ml, żeby sos nie wyszedł za rzadki) przelać do innego garnka. Dodać do niego przecier pomidorowy i zeszkloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Do garnuszka wsypać łyżkę mąki dodać szczyptę zimnej wody, rozprowadzić, aby nie było grudek, następnie dodać kilka łyżek sosu, rozprowadzić w garnuszku a następnie powoli dodać do sosu. Dokładnie wymieszać, chwilę pogotować, aby sos zgęstniał.
  • Gołąbki układam w przygotowanym sosie i później razem podgrzewam, dzięki czemu gołąbki pozostają w środku wilgotne.
  • Smacznego!
    Gołąbki
5 from 1 vote

Notes

Tradycyjne gołąbki z małym wzbogaceniem smaku, które nadaje szczypta cynamonu. Cynamon nadaje mięsu jeszcze bardziej wyrazisty smak - ja uwielbiam gołąbki z dodatkiem cynamonu, warto spróbować!

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz