
Przepisów na gofry jest mnóstwo, wypróbowałam dobrych kilka, bo mój syn to "gofrożerca". Wprowadziłam własne modyfikacje i tak oto powstały... ulubione gofry mojego malucha:) Jak coś się zmieni, uda mi się wprowadzić ulepszenia, chętnie podzielę się z Wami!
Składniki
- 2 szklanki mąki (2 x 250 ml)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego (16g)
- 2 łyżki cukru
- 40 gram masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 szklanka wody gazowanej
Wyposażenie
- Mikser
- gofrownica
Instrukcja
- Do misy miksera przesypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, wbić jajka, dodać mleko i wodę gazowaną. Masło roztopić dodać do pozostałych składników. Zmiksować sprawdzając boki misy, czy ciasto dobrze się połączyło.
- Odstawiamy ciasto na kilka minut i rozgrzewamy dobrze gofrownicę.
- Ciasto nakładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy do czasu, aż będą złote i chrupiące. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas króluje cukier puder i dżem truskawkowy...
Notes
Gofry, geferki, przepisów sto tysięcy i każdy ma swój ulubiony, ja dziś pokazałam Wam swój Kochani. Jeśli macie inne, które po prostu wymiatają, podzielcie się, może opublikuję np. z opisem "a o to gofry Pani Marysi", czemu nie? Mój syn chętnie oceni każdy przepis na śniadanie i wyłoni zwycięzcę!
Komentarze