
Gofry z cukinii to idealne przekąski na imprezy. Bardzo dobrze komponują się z dodatkami tj. serki, łosoś czy pasty rybne.
Składniki
- 2 szt. cukinii (500g)
- 2 jajka
- 1 biała cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki mąki
- pieprz
Wyposażenie
- gofrownica
Instrukcja
- Cukinię umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać 1/2 łyżeczki soli i poczekać kilka minut aż cukinia puści wodę.
- Nadmiar wody wycisnąć a do cukinii dodać 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczkę suszonego czosnku, 3 łyżki parmezanu, 2 jajka i drobno posiekaną białą cebulę.
- Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.
- Piec na rozgrzanej gofrownicy, nakładając 1 i 1/2 łyżki ciasta na środek gofrownicy, tak aby uzyskać nieregularny kształt. Piec do momentu aż gofry staną się rumiane.
Notes
Gofry z cukinii to idealna przekąska na imprezy. Pasują do nich różne dodatki, czy to w postaci serków, past rybnych, jajecznych czy pomidorowych. Polecam - są pyszne!
Komentarze