Gofry z cukinii z ricottą łososiem i koperkiem

Gofry z cukinii z ricottą łososiem i koperkiem

Idealna przekąska na wszelkie imprezy. Prezentuje się pięknie a smakuje jeszcze lepiej! Gofry z cukinii z ricottą wędzonym łososiem i koperkiem.

Składniki

Gofry z cukinii

  • 500 g cukinii (2 sztuki średniej wielkości)
  • 1 biała cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki parmezanu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki
  • pieprz

Krem z ricotty

  • 3 łyżki ricotty
  • 100 g wędzonego na zimno łososia
  • 1/2 pęczka koperku

Dodatkowo do przyozdobienia przekąsek:

  • 50 g wędzonego na zimno łososia
  • kawior
9 gofrów

Wyposażenie

  • gofrownica
  • malakser

Instrukcja

Gofry

  • Cukinie umyć, odciąć stwardniałe końce, zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać 3/4 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 5 minut aż cukinia puści wodę.
  • Następnie wycisnąć nadmiar wody a do cukinii dodać 2 jajka, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę suszonego czosnku oraz pieprz wg uznania. Całość wymieszać.
  • Na rozgrzaną gofrownicę wykładać po 2 łyżki przygotowanego ciasta, tak aby powstały nierównomierne gofry jak na zdjęciu - wówczas będą się dobrze prezentować na talerzu z przekąskami.
  • Piec około 3-4 minuty aż będą rumiane. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Te o słabszej mocy mogą potrzebować więcej czasu.

Krem z ricotty

  • W malakserze posiekać umyty koperek (1/2 pęczka), następnie dodać 100g wędzonego łososia i 3 łyżki ricotty. Dokładnie rozdrobnić malakserem. Można też posiekać drobno nożem i wymieszać wszystkie składniki w misce. W razie potrzeby doprawić pieprzem.
  • Układać na gofrach dodając po małym kawałku łososia oraz kawioru.
    Gofry z cukinii z ricottą łososiem i koperkiem
5 from 2 votes

Notes

Pyszne przekąski, które prezentują się świetnie na każdej imprezie - efekt wow gwarantowany!

Podsumowanie

Course: Przekąski
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz