Gofry z cukinii z mozarellą
Wytrawne gofry z cukinii z dodatkiem mozarelli podawane z serkiem chrzanowym i koperkiem.
Składniki
- 2 większe cukinie, ok. 600g
- 60 g tartej mozarelli
- 1 biała cebula
- 3 jajka, rozmiar L
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżki parmezanu
- ¾ łyżeczki soli
- 3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
Dodatkowo do podania
- 1 op. serka chrzanowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g wędzonego łososia
Wyposażenie
- gofrownica
Instrukcja
- Cukinie myjemy, odcinamy stwardniałe końcówki, ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy ¾ łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aż cukinia puści sok. Następnie odciskamy nadmiar wody.
- Do odciśniętej cukinii dodajemy 3 jajka, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanej tortownicy na złoty kolor, wykładając po 2 łyżki ciasta, tak aby powstały nierównomierne gofry. Wówczas będą ładnie prezentować się na talerzu z przekąskami.
Komentarze