Gofry z cukinii z mozarellą

Gofry z cukinii z mozarellą

Wytrawne gofry z cukinii z dodatkiem mozarelli podawane z serkiem chrzanowym i koperkiem.

Składniki

  • 2 większe cukinie, ok. 600g
  • 60 g tartej mozarelli
  • 1 biała cebula
  • 3 jajka, rozmiar L
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki parmezanu
  • ¾ łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz

Dodatkowo do podania

  • 1 op. serka chrzanowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g wędzonego łososia

Wyposażenie

  • gofrownica

Instrukcja

  • Cukinie myjemy, odcinamy stwardniałe końcówki, ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy ¾ łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aż cukinia puści sok. Następnie odciskamy nadmiar wody.
  • Do odciśniętej cukinii dodajemy 3 jajka, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  • Smażymy na rozgrzanej tortownicy na złoty kolor, wykładając po 2 łyżki ciasta, tak aby powstały nierównomierne gofry. Wówczas będą ładnie prezentować się na talerzu z przekąskami.
    Gofry z cukinii z mozarellą
5 from 1 vote

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz