Gnocchi w sosie ze świeżych pomidorów i parmezanu

Gnocchi w sosie ze świeżych pomidorów i parmezanu

Gnocchi w sosie na bazie świeżych pomidorów, czosnku, cebulki i parmezanu - do tego aromatyczna suszona bazylia i pyszne i szybkie danie gotowe.

Składniki

  • 250 g gnocchi
  • 1 mała biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki parmezanu
  • 2 duże dojrzałe pomidory malinowe
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz
  • szalotka lub bazylia
2 porcje

Wyposażenie

  • patelnia

Instrukcja

  • Na patelni zeszklić na oliwie z oliwek posiekaną w kostkę cebulę, dodać 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, chwilkę podsmażyć.
  • Pomidory obrać ze skórki, pokroić, podsmażyć razem z cebulką aż stworzą sos, następnie dodać 2 łyżeczki tartego parmezanu, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, przyprawić solą i pieprzem.
  • Na koniec dodać 250g gnocchi, dusić razem około 4-5 minut aż zmiękną, co jakiś czas mieszając. Posypać świeżą szalotką lub bazylią.
    Gnocchi w sosie ze świeżych pomidorów i parmezanu
5 from 2 votes

Uwagi

Pyszne gnocchi w sosie pomidorowym są szybkie w przygotowaniu  - idealne danie dla zapracowanych.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 20 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz