Gnocchi w sosie śmietanowo pieczarkowym

Gnocchi w sosie śmietanowo - pieczarkowym

Szybkie danie do przygotowania w 20 minut. Gnocchi w sosie śmietanowo - pieczarkowym są bardzo sycące i pyszne.

Składniki

  • 1 biała cebula
  • 250 g pieczarek
  • 200 g śmietanki 30%
  • 500 g gnocchi
  • oliwa, sól, pieprz
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • szczypiorek
4 porcje

Wyposażenie

  • 1 Duża patelnia

Instrukcja

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć aż stracą objętość.
  • Całość zalać śmietanką 30%, dodać 3 łyżki tartego parmezanu, podsmażyć aż zacznie się redukować, dodać gnocchi. Smażyć aż gnocchi będą miękkie a śmietanka zredukuje się tworząc kremowy sos.
  • Gotowe gnocchi posypać tartym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
    Gnocchi w sosie śmietanowo pieczarkowym
5 from 4 votes

Uwagi

Pyszny sycący obiad gnocchi z pieczarkami i kremowym sosem śmietanowo serowym są obłędnie pyszne. Wariacji na temat gnocchi jest wiele a to jedna z moich ulubionych..

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 20 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz