Gnocchi w sosie śmietanowo - pieczarkowym
Szybkie danie do przygotowania w 20 minut. Gnocchi w sosie śmietanowo - pieczarkowym są bardzo sycące i pyszne.
Składniki
- 1 biała cebula
- 250 g pieczarek
- 200 g śmietanki 30%
- 500 g gnocchi
- oliwa, sól, pieprz
- 3 łyżki tartego parmezanu
- szczypiorek
Wyposażenie
- 1 Duża patelnia
Instrukcja
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć aż stracą objętość.
- Całość zalać śmietanką 30%, dodać 3 łyżki tartego parmezanu, podsmażyć aż zacznie się redukować, dodać gnocchi. Smażyć aż gnocchi będą miękkie a śmietanka zredukuje się tworząc kremowy sos.
- Gotowe gnocchi posypać tartym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Uwagi
Pyszny sycący obiad gnocchi z pieczarkami i kremowym sosem śmietanowo serowym są obłędnie pyszne. Wariacji na temat gnocchi jest wiele a to jedna z moich ulubionych..
Komentarze