Focaccia

Focaccia

Lubicie włoski chlebek? Spróbujcie pyszną foccacię. Lubię, gdy focaccia jest wysoka, dlatego piekę ją na blasze 20cm x 30cm. Jeśli pieczesz na większej blasze skróć czas pieczenia.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • dodatki wg uznania: oliwki, sól gruboziarnista, świeży rozmaryn, świeży tymianek
20 porcji

Wyposażenie

  • blacha 30 x 40 cm

Instrukcja

  • Przygotować 600g mąki najlepiej włoskiej typ 0, ewentualnie polska pszenna typ 650.
  • Zaczyn: 15 g drożdży pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru i 500 ml letniej wody a z przygotowanej mąki odebrać 3 łyżki mąki i dodać również do zaczynu. Całość dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na na 20 minut.
  • Mąkę przełożyć do dużej miski, dodać 1 łyżkę soli, dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozczyn. Całość wymieszać szpatułką kuchenną aż do połączenia składników. Ciasto będzie lepiste i takie ma być, nie można podsypywać go dodatkowo mąką. W cieście nie mogą pozostać niepołączone kawałki mąki. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 h.
  • Po godzinie skropić ciasto oliwą z oliwek i delikatnie naciągać ciasto szpatułką z każdej strony jak na zdjęciu. Ciasto przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić na 1h.
  • Następnie przygotować blachę o wymiarach 20cm x30cm skropić ją oliwą z oliwek, rozetrzeć palcami po całej powierzchni blachy i delikatnie wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto.
  • Ręce skropić oliwą z oliwek - wówczas ciasto nie będzie się kleić. Delikatnie złożyć ciasto w pół, aby nie zniszczyć bąbelków powietrza. Czynność powtórzyć 3-4 razy, raz boki raz góra.
  • Ciasto skropić oliwą z oliwek , delikatnie rozetrzeć dłońmi po cieście i przykryć folią spożywczą a następnie ściereczką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Ściągnąć folię a w cieście zrobić zagłębienia palcami, tak aby ciasto rozeszło się na boki blachy - jak na zdjęciu.
  • Focaccię posypać lekko solą morską i oregano. Można też w zagłębienia powciskać zielone oliwki - jeśli lubisz.
  • Piec w temperaturze 250 stopni (termoobieg) przez 13- 15 minut. Czas pieczenia należy dopasować do piekarnika, aby nie przypiec ciasta zbyt mocno.
    Focaccia
  • Focaccia
5 from 3 votes

Notes

Focaccia jest pyszna sama w sobie. Ten włoski chlebek pachnie oliwą i przyprawami, idealny dodatek do wszelkich sałatek zarówno na co dzień jak i podczas spotkań z bliskimi.

Podsumowanie

Course: kolacja, Starter
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz