Focaccia

Focaccia

Lubicie włoski chlebek? Spróbujcie pyszną focaccię. Focaccię piekę na blasze o wymiarach 20x30. Jeśli użyjesz blachy z wyposażenia piekarnika skróć czas pieczenia. Focacia będzie wówczas niższa. Poniżej znajdziesz filmik z moich przygotowań. Oglądnij i przekonaj się, jakie to proste. Zachęcam również do sobskrypcji mojego kanału na YouTube, znajdziesz tam sporo ciekawych przepisów.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 500 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • dodatki wg uznania: u mnie zielone oliwki, sól gruboziarnista, i suszone oregano
1 blaszka 20x30cm

Wyposażenie

  • blacha 20 x 30 cm

Instrukcja

  • Odmierzyć 600g mąki.
  • Zaczyn 15 g drożdży pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru i 500 ml letniej wody a z przygotowanej mąki odebrać 3 łyżki i dodać do zaczynu. Całość dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na na 20 minut.
  • Do mąki dodać 1 łyżkę soli, dokładnie wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn. Całość wymieszać dokładnie szpatułką, żeby nie pozostały grudki mąki w cieście. Ciasto będzie lepiste i takie ma być, nie można podsypywać go dodatkowo mąką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 h.
  • Po godzinie skropić ciasto oliwą z oliwek i delikatnie składać szpatułką z każdej strony jak na filmiku poniżej. Ciasto przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić na 1h.
  • Po godzinie powtórzyć czynność ze składaniem, przykryć folią spożywczą i odstawić ponownie na 1h.
  • Następnie przygotować blachę o wymiarach 20cm x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, rozetrzeć palcami po całej powierzchni i delikatnie wyłożyć wyrośnięte ciasto.
  • Ręce namoczyć oliwą z oliwek - delikatnie przełożyć ciasto i rozciągnąć po całej powierzchni blachy. Skropić oliwą z oliwek, rozetrzeć po całości i przykryć delikatnie folią spożywczą (dzięki temu będzie więcej bąbelków). Odstawić na 20 - 30 minut.
  • Delikatnie ściągnąć folię i rękoma namoczonymi w oliwie zrobić zagłębienia jak na filmiku.
  • W ciasto wciskamy delikatnie zielone oliwki, posypujemy suszonym oregano i solą morską lekko rozdrobnioną w moździerzu.
  • Piec w temperaturze 250 stopni (termoobieg) przez 15-18 minut. Czas pieczenia należy dopasować do piekarnika, żeby nie przypiec ciasta zbyt mocno.
    Focaccia
  • Focaccia
5 from 5 votes

Video

Notes

Focaccia jest pyszna sama w sobie. Ten włoski chlebek pachnie oliwą i przyprawami, idealny dodatek do wszelkich sałatek zarówno na co dzień jak i podczas spotkań z bliskimi.

Podsumowanie

Course: kolacja, Starter
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 1 hour 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz