
Lubicie włoski chlebek? Spróbujcie pyszną foccacię. Lubię, gdy focaccia jest wysoka, dlatego piekę ją na blasze 20cm x 30cm. Jeśli pieczesz na większej blasze skróć czas pieczenia.
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- Oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- dodatki wg uznania: oliwki, sól gruboziarnista, świeży rozmaryn, świeży tymianek
Wyposażenie
- blacha 30 x 40 cm
Instrukcja
- Przygotować 600g mąki najlepiej włoskiej typ 0, ewentualnie polska pszenna typ 650.
- Zaczyn: 15 g drożdży pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru i 500 ml letniej wody a z przygotowanej mąki odebrać 3 łyżki mąki i dodać również do zaczynu. Całość dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na na 20 minut.
- Mąkę przełożyć do dużej miski, dodać 1 łyżkę soli, dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozczyn. Całość wymieszać szpatułką kuchenną aż do połączenia składników. Ciasto będzie lepiste i takie ma być, nie można podsypywać go dodatkowo mąką. W cieście nie mogą pozostać niepołączone kawałki mąki. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 h.
- Po godzinie skropić ciasto oliwą z oliwek i delikatnie naciągać ciasto szpatułką z każdej strony jak na zdjęciu. Ciasto przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić na 1h.
- Następnie przygotować blachę o wymiarach 20cm x30cm skropić ją oliwą z oliwek, rozetrzeć palcami po całej powierzchni blachy i delikatnie wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto.
- Ręce skropić oliwą z oliwek - wówczas ciasto nie będzie się kleić. Delikatnie złożyć ciasto w pół, aby nie zniszczyć bąbelków powietrza. Czynność powtórzyć 3-4 razy, raz boki raz góra.
- Ciasto skropić oliwą z oliwek , delikatnie rozetrzeć dłońmi po cieście i przykryć folią spożywczą a następnie ściereczką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Ściągnąć folię a w cieście zrobić zagłębienia palcami, tak aby ciasto rozeszło się na boki blachy - jak na zdjęciu.
- Focaccię posypać lekko solą morską i oregano. Można też w zagłębienia powciskać zielone oliwki - jeśli lubisz.
- Piec w temperaturze 250 stopni (termoobieg) przez 13- 15 minut. Czas pieczenia należy dopasować do piekarnika, aby nie przypiec ciasta zbyt mocno.
Notes
Focaccia jest pyszna sama w sobie. Ten włoski chlebek pachnie oliwą i przyprawami, idealny dodatek do wszelkich sałatek zarówno na co dzień jak i podczas spotkań z bliskimi.
Komentarze