
Lubicie włoski chlebek? Spróbujcie pyszną focaccię. Focaccię piekę na blasze o wymiarach 20x30. Jeśli użyjesz blachy z wyposażenia piekarnika skróć czas pieczenia. Focacia będzie wówczas niższa. Poniżej znajdziesz filmik z moich przygotowań. Oglądnij i przekonaj się, jakie to proste. Zachęcam również do sobskrypcji mojego kanału na YouTube, znajdziesz tam sporo ciekawych przepisów.
Składniki
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 500 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- Oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- dodatki wg uznania: u mnie zielone oliwki, sól gruboziarnista, i suszone oregano
Wyposażenie
- blacha 20 x 30 cm
Instrukcja
- Odmierzyć 600g mąki.
- Zaczyn 15 g drożdży pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru i 500 ml letniej wody a z przygotowanej mąki odebrać 3 łyżki i dodać do zaczynu. Całość dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą i odstawić na na 20 minut.
- Do mąki dodać 1 łyżkę soli, dokładnie wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn. Całość wymieszać dokładnie szpatułką, żeby nie pozostały grudki mąki w cieście. Ciasto będzie lepiste i takie ma być, nie można podsypywać go dodatkowo mąką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 h.
- Po godzinie skropić ciasto oliwą z oliwek i delikatnie składać szpatułką z każdej strony jak na filmiku poniżej. Ciasto przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić na 1h.
- Po godzinie powtórzyć czynność ze składaniem, przykryć folią spożywczą i odstawić ponownie na 1h.
- Następnie przygotować blachę o wymiarach 20cm x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, rozetrzeć palcami po całej powierzchni i delikatnie wyłożyć wyrośnięte ciasto.
- Ręce namoczyć oliwą z oliwek - delikatnie przełożyć ciasto i rozciągnąć po całej powierzchni blachy. Skropić oliwą z oliwek, rozetrzeć po całości i przykryć delikatnie folią spożywczą (dzięki temu będzie więcej bąbelków). Odstawić na 20 - 30 minut.
- Delikatnie ściągnąć folię i rękoma namoczonymi w oliwie zrobić zagłębienia jak na filmiku.
- W ciasto wciskamy delikatnie zielone oliwki, posypujemy suszonym oregano i solą morską lekko rozdrobnioną w moździerzu.
- Piec w temperaturze 250 stopni (termoobieg) przez 15-18 minut. Czas pieczenia należy dopasować do piekarnika, żeby nie przypiec ciasta zbyt mocno.
Video
Notes
Focaccia jest pyszna sama w sobie. Ten włoski chlebek pachnie oliwą i przyprawami, idealny dodatek do wszelkich sałatek zarówno na co dzień jak i podczas spotkań z bliskimi.
Komentarze