Focaccia

Focaccia

Lubicie włoski chlebek? Spróbujcie pyszną foccacię. Ja lubię na grubym cieście, więc stosuję blachę 30x40cm.

Składniki

  • 600 gram mąki pszennej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 gram oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku starty na drobno
  • dodatki wg uznania: oliwki, sól gruboziarnista, świeży rozmaryn, świeży tymianek (ja tym razem przygotowałam ze świeżym rozmarynem i zielonymi oliwkami)
20 porcji

Wyposażenie

  • blacha 30 x 40 cm

Instrukcja

  • Zaczyn: drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia, dodać ciepłą wodę a na koniec dwie łyżki mąki ciągle mieszając rózgą, aby składniki dobrze się połączyły. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać sól, drobno starty czosnek i zaczyn. Wyrabiać w mikserze (mieszadła do chleba) około 8 minut. Wyrobione ciasto uformować w kulę, posmarować oliwą, przełożyć do miski. Pozostawić w ciepłymi miejscu (przykryte ściereczką) na około 1,5h.
  • Ciasto, które już wyraźnie wyrosło odpowietrzyć, ugniatając krótko na blacie.
  • Rozpłaszczamy je dłonią a następnie przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W formie do pieczenia rozciągamy ciasto tak, aby zajmowało całą jej powierzchnię. Następnie smarujemy oliwą układamy dodatki i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
  • Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni (góra - dół). Po upieczeniu, studzimy chwilkę, ale najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła.
  • Idealne dodatki do foccaci to: sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, parmezanu pokrojonego w cienkie plastry i oliwy z oliwek. Dodatkowo na talerz nalewam trochę oliwy, dosypuję parmezanu, sól pieprz i kolacja pierwsza klasa.
    Focaccia
5 from 2 votes

Notes

Focaccia jest pyszna sama w sobie. Ten włoski chlebek pachnie oliwą i przyprawami, idealny dodatek do wszelkich sałatek zarówno na co dzień jak i podczas spotkań z bliskimi.

Podsumowanie

Course: kolacja, Starter
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz