
Chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku focaccia tysiąc bąbelków pachnąca oliwą i ziołami. Idealna na imprezy jako dodatek do przystawek, talerza serów i wędlin. Focaccię piekę w blasze o wymiarach 20cm x 30cm. Jeśli wolisz niską focaccię można ją piec na głębokiej blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) z wyposażenia piekarnika - jednak wówczas należy skrócić czas pieczenia. Dlaczego tysiąc bąbelków? Dzięki dłuższemu procesowi wyrastania i składaniu ciasta, powstaje mnóstwo bąbelków powietrza. Należy jedynie pamiętać, aby ciasto składać delikatnie, tak aby nie pozbyć się bąbelków powietrza. Cały proces opisałam dokładnie poniżej.
Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej włoskiej typ 00 (ewentualnie polska mąka pszenna typ 650)
- 12 g soli (łyżka stołowa)
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- sól gruboziarnista
- wg uznania: zielone oliwki
Wyposażenie
- 1 blaszka 20cm x 30cm
- duża miska
Instrukcja
- Pierwsza i najważniejsza kwestia w focacci - ciasto będzie kleiste - i takie ma być - nie podsypujemy go dodatkowo mąką! Żeby nie kleiło się do rąk, wystarczy nasmarować ręce oliwą z oliwek.
- Przygotować zaczyn: 400ml ciepłej wody przelać do dużej miski, dodać 15g pokruszonych drożdży, 1 łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki (odbieramy z przygotowanych 500g). Całość wymieszać dokładnie rózgą, przykryć folią spożywczą odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
- Do mąki dodać 1 łyżkę soli, dokładnie wymieszać. Dodać zaczyn i wymieszać dokładnie szpatułką tak, aby nie pozostały grudki mąki. Ciasto będzie kleiste - takie ma być. Przykryć folią spożywczą, odstawić na godzinę.
- Po godzinie dodać 3 łyżki oliwy z oliwek. Wyrośnięte ciasto składać delikatnie szpatułką aby nie zniszczyć bąbelków powietrza powstających w cieście. Na czym polega składanie? Ciasto podbieramy delikatnie szpatułką z jednej strony i zakładamy na drugą stronę - jak na zdjęciu. Ciasto ponownie przykryć folią i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
- Po godzinie skropić ciasto oliwą z oliwek, delikatnie powtórzyć składanie, przykryć folią spożywczą i odstawić ponownie na 1h.
- Blaszkę 20cm x 30cm skropić oliwą z oliwek, rozetrzeć po całej powierzchni blachy. Następnie wyłożyć na nią ciasto i złożyć delikatnie kilka razy w pół.
- Ciasto skropić oliwą z oliwek i przykryć folią spożywczą. Folia ma dotykać ciasta, dzięki skropieniu ciasta oliwą i przykryciu folią wyrosną piękne bąble. Następnie przykryć całość ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie 30 minut ciasto skropić oliwą z oliwek, ręce również namoczyć oliwą i palcami zrobić zagłębienia, jak na zdjęciu.
- Następnie posypać focaccię solą gruboziarnistą i oregano. Jeśli lubisz - możesz powciskać w zagłębienia również zielone oliwki.
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni (termo obieg) dopiero wówczas włożyć focaccię do piekarnika. Piec około 13 - 15 minut aż focaccia ładnie się przyrumieni. W zależności od piekarnika należy skrócić czas pieczenia, aby nie przypiec focacci.
- Focaccię podaję często razem z talerzem serów i wędlin czy też jako dodatek do sałatek. Ponieważ jest dość wysoka można ją również przeciąć w pół i zrobić pyszne kanapki z prosciutto.
Notes
Pyszna focaccia tysiąc bąbelków - idealna na spotkania w gronie bliskich. Pyszny dodatek do sałatek czy wędlin.
Komentarze