
Filet z łososia w zalewie limonkowo - miodowej idealnie nadaje się na grilla lub do piekarnika
Składniki
- 700 gram fileta z łososia
- 1 wiązka koperku
- 2 limonki
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
Instrukcja
Zalewa limonkowo - miodowa
- Do półmiska wlać oliwę, sok z 1 wyciśniętej limonki i miód, wymieszać, odstawić.
- Filet z łososia umyć, przełożyć do naczynia posmarować zalewą limonkowo - miodową, odstawić na około 30 minut.
- Odciąć kawałek folii aluminiowej na długość łososia, ułożyć na nim rybę, dodać soli i pieprzu do smaku, posypać czerwoną papryką.
- Koperek umyć, posiekać posypać łososia.
- Drugą limonkę i czosnek pokroić w plastry ułożyć na łososiu. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, lekko zagiąć rogi folii, włożyć do piekarnika lub na grill - piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Notes
Filet z łososia w sosie limonkowo miodowym możesz zaserwować na imprezy rodzinne, czy spotkania z przyjaciółmi w szerszym gronie. Ryby nie można przesmażyć, musi być soczysta, wówczas jest najlepsza.
Komentarze