Filet łososia pieczony w sosie limonkowo miodowym

Filet z łososia w sosie limonkowo - miodowym

Filet z łososia w zalewie limonkowo - miodowej idealnie nadaje się na grilla lub do piekarnika

Składniki

  • 700 gram fileta z łososia
  • 1 wiązka koperku
  • 2 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
6 porcji

Instrukcja

Zalewa limonkowo - miodowa

  • Do półmiska wlać oliwę, sok z 1 wyciśniętej limonki i miód, wymieszać, odstawić.
  • Filet z łososia umyć, przełożyć do naczynia posmarować zalewą limonkowo - miodową, odstawić na około 30 minut.
  • Odciąć kawałek folii aluminiowej na długość łososia, ułożyć na nim rybę, dodać soli i pieprzu do smaku, posypać czerwoną papryką.
  • Koperek umyć, posiekać posypać łososia.
  • Drugą limonkę i czosnek pokroić w plastry ułożyć na łososiu. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, lekko zagiąć rogi folii, włożyć do piekarnika lub na grill - piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Filet łososia pieczony w sosie limonkowo miodowym
5 from 2 votes

Notes

Filet z łososia w sosie limonkowo miodowym możesz zaserwować na imprezy rodzinne, czy spotkania z przyjaciółmi w szerszym gronie. Ryby nie można przesmażyć, musi być soczysta, wówczas jest najlepsza.

Podsumowanie

Rodzaj: Dania główne
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz