Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Pyszna i sycąca fasolka po bretońsku. Pamiętaj, aby fasolę namoczyć dzień wcześniej przed przygotowaniem.

Składniki

  • 500 g fasoli piękny jaś
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego (w plastrach)
  • 1-2 dobrej jakości kiełbasy w zależności od wielkości (najlepiej podwędzane)
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
1 duży garnek

Wyposażenie

  • Duży garnek

Instrukcja

  • Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Wody powinny być w garnku więcej, ponieważ fasola napęcznieje.
  • Następnego dnia odsączyć wodę, fasolę przełożyć do garnka zalać wodą (ok. 10 cm nad fasolkę) przyprawić solą, dodać 3 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego, zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować na mniejszym ogniu pod przykrywką aż fasola zmięknie.
  • Na patelni podsmażyć na maśle wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, następnie dodać pokrojony boczek i kiełbasę podsmażyć chwilkę razem, odstawić.
  • Gdy fasola będzie już miękka, zawartość patelni dodać do garnka.
  • Następnie dodać 2 puszki krojonych pomidorów, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżkę słodkiej papryki, 2 łyżki majeranku, całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gotować na małym ogniu jeszcze około 20 minut.
    Fasolka po bretońsku
5 from 1 vote

Notes

Pyszna fasolka po bretońsku pełna smaku i aromatu wędzonek.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz