Dzwonki z lososia w zalewie pietruszkowo - czosnkowej

Dzwonki z łososia w zalewie pietruszkowo - czosnkowej

Pyszne i szybkie danie na większą imprezę lub obiad. Dzwonki z łososia w zalewie na bazie oliwy z oliwek, pietruszki i czosnku, do tego pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Całość pieczona z dodatkiem batatów.

Składniki

  • 1 cały średniej wielkości łosoś
  • 3 bataty
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczku czosnku w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 3 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 garści czarnych oliwek
  • oregano, sól, pieprz
8 porcji

Wyposażenie

  • duże naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Bataty umyć obrać pokroić w plastry. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, posypać 2 łyżeczkami suszonego czosnku oraz 1 łyżeczką oregano, przyprawić solą i pieprzem. Piec w 180 stopniach (termoobieg przez 20 minut).
  • W tym czasie przygotować rybę. Łososia umyć, oczyścić, poporcjować na dzwonki, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
  • Pietruszkę umyć, posiekać, przełożyć do miski zalać oliwą z oliwek, na tyle, aby przykryła pietruszkę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą nasmarować łososia, odstawić do czasu upieczenia batatów.
  • Gdy bataty będą już podpieczone wyłożyć na nie dzwonki łososia, piec razem pod przykryciem kolejne 20 minut w 180 stopniach.
  • Podczas, gdy łosoś się piecze, przygotować pomidorki koktajlowe i oliwki. Pomidorki koktajlowe umyć, przeciąć wzdłuż dodać oliwki (u mnie w całości), całość skropić oliwą i przyprawić oregano.
  • Po 20 minutach pieczenia łososia dodać pomidorki koktajlowe z oliwkami, piec razem 10 minut bez przykrycia.
    Dzwonki z lososia w zalewie pietruszkowo - czosnkowej
5 from 1 vote

Notes

Pyszny i aromatyczny łosoś pachnący ziołami i czosnkiem - wyśmienite danie na obiad lub imprezę. Do tego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz