
Pyszne i szybkie danie na większą imprezę lub obiad. Dzwonki z łososia w zalewie na bazie oliwy z oliwek, pietruszki i czosnku, do tego pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Całość pieczona z dodatkiem batatów.
Składniki
- 1 cały średniej wielkości łosoś
- 3 bataty
- 1 pęczek pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczku czosnku w proszku
- oliwa z oliwek
- 3 garści pomidorków koktajlowych
- 2 garści czarnych oliwek
- oregano, sól, pieprz
Wyposażenie
- duże naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Bataty umyć obrać pokroić w plastry. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, posypać 2 łyżeczkami suszonego czosnku oraz 1 łyżeczką oregano, przyprawić solą i pieprzem. Piec w 180 stopniach (termoobieg przez 20 minut).
- W tym czasie przygotować rybę. Łososia umyć, oczyścić, poporcjować na dzwonki, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Pietruszkę umyć, posiekać, przełożyć do miski zalać oliwą z oliwek, na tyle, aby przykryła pietruszkę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą nasmarować łososia, odstawić do czasu upieczenia batatów.
- Gdy bataty będą już podpieczone wyłożyć na nie dzwonki łososia, piec razem pod przykryciem kolejne 20 minut w 180 stopniach.
- Podczas, gdy łosoś się piecze, przygotować pomidorki koktajlowe i oliwki. Pomidorki koktajlowe umyć, przeciąć wzdłuż dodać oliwki (u mnie w całości), całość skropić oliwą i przyprawić oregano.
- Po 20 minutach pieczenia łososia dodać pomidorki koktajlowe z oliwkami, piec razem 10 minut bez przykrycia.
Notes
Pyszny i aromatyczny łosoś pachnący ziołami i czosnkiem - wyśmienite danie na obiad lub imprezę. Do tego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
Komentarze