
Pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Dodałam dodatkowo mascarpone, co nadało im lekkiej słodyczy. Można zamiennie użyć zmielony twaróg lub całkowicie zrezygnować, jeśli wolisz same truskawki. Poniżej załączam też krótki filmik z wykonania. Z tej ilości składników wychodzi około 18- 20 bułeczek, jeżeli to dla Ciebie za dużo, wystarczy zmniejszyć ilość składników o połowę. Zachęcam również do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na youtube. Dzięki temu zyskasz dostęp do najnowszych przepisów, które dla Ciebie nagrywam.
Składniki
Ciasto na drożdżówki
- 500 g mąki pszennej (użyłam tortową)
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 120 g cukru
- 70 g miękkiego masła
Nadzienie
- 250 g mascarpone
- 1 jajko
- 2 op. cukru wanilinowego
- 500 g truskawek
Kruszonka
- 120 g mąki
- 90 g masła (zimnego prosto z lodówki)
- 50 g cukru pudru
Do posmarowania drożdżówek
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Instrukcja
Ciasto
- Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać w mikrofali, ma być jedynie ciepłe nie gorące.
- Przygotować rozczyn z drożdży: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać aż drożdże staną się płynne. Dodać 1/3 ilości mleka, wymieszać rózgą. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Drożdże pięknie nam wyrosły. Jeśli Tobie z jakiś względów nie wyrosły, musisz powtórzyć czynność. Drożdże powinny zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.
- Pozostałe mleko przelać do misy miksera, dodać 2 jajka, dokładnie zmiksować. Dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą mąkę, miękkie masło i cukier. Wyrabiać hakiem miksera lub ręcznie około 15 minut. Jeśli ciasto się klei podsypać lekko mąką.
- Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski podsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut.
Nadzienie
- W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.
- Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w pół, odstawić w miseczce.
- Do misy miksera przełożyć mascarpone, cukier wanilinowy i jajko dokładnie zmiksować. Następnie odstawić do lodówki, żeby masa się nie rozpuściła.
Do posmarowania drożdżówek
- Żółtka przełożyć do miski, dodać mleko, wymieszać rózgą i odstawić.
Kruszonka
- Warto też przygotować wcześniej kruszonkę.
- Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło prosto z lodówki i cukier puder. Całość ucierać palcami aż powstanie kruszonka. Koniecznie odstawić do lodówki.
Formowane bułeczek
- Ciasto pięknie nam wyrosło.
- Stolnicę lub blat oprószyć mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Chwilkę powyrabiać, uformować kulę. Pokroić na około 18 - 20 części.
- Następnie uformować z każdego kawałka kulkę, rozpłaszczyć ją formując bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe bułeczki koniecznie przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.
- Dnem szklanki o mniejszej średnicy zrobić małe zagłębienie w każdej bułeczce. Wyłożyć na nie 1/3 wcześniej przygotowanej masy z mascarpone, jajka i cukru wanilinowego. (Ja piekłam drożdżówki w 3 partiach.) Pozostałe mascarpone odłożyć do lodówki.
- Na masę mascarpone wyłożyć 1/3 przygotowanych truskawek.
- Drożdżówki posmarować wcześniej przygotowanymi żółtkami z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni góra- dół przez około 16-18 minut.
- Powtórzyć z pozostałymi bułeczkami.
Video
Notes
Pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Ja dodałam mascarpone, które nadało kwaskowym truskawkom przyjemnej słodyczy, ale oczywiście możesz z niego zrezygnować lub zamienić twarogiem.
Komentarze