Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Dodałam dodatkowo mascarpone, co nadało im lekkiej słodyczy. Można zamiennie użyć zmielony twaróg lub całkowicie zrezygnować, jeśli wolisz same truskawki. Poniżej załączam też krótki filmik z wykonania. Z tej ilości składników wychodzi około 18- 20 bułeczek, jeżeli to dla Ciebie za dużo, wystarczy zmniejszyć ilość składników o połowę.
Zachęcam również do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na youtube. Dzięki temu zyskasz dostęp do najnowszych przepisów, które dla Ciebie nagrywam.

Składniki

Ciasto na drożdżówki

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortową)
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 70 g miękkiego masła

Nadzienie

  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 500 g truskawek

Kruszonka

  • 120 g mąki
  • 90 g masła (zimnego prosto z lodówki)
  • 50 g cukru pudru

Do posmarowania drożdżówek

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
18 drożdżówek

Instrukcja

Ciasto

  • Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać w mikrofali, ma być jedynie ciepłe nie gorące.
  • Przygotować rozczyn z drożdży: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać aż drożdże staną się płynne. Dodać 1/3 ilości mleka, wymieszać rózgą. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Drożdże pięknie nam wyrosły. Jeśli Tobie z jakiś względów nie wyrosły, musisz powtórzyć czynność. Drożdże powinny zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.
    Rozczyn z drożdży
  • Pozostałe mleko przelać do misy miksera, dodać 2 jajka, dokładnie zmiksować. Dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą mąkę, miękkie masło i cukier. Wyrabiać hakiem miksera lub ręcznie około 15 minut. Jeśli ciasto się klei podsypać lekko mąką.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski podsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut.

Nadzienie

  • W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.
  • Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w pół, odstawić w miseczce.
  • Do misy miksera przełożyć mascarpone, cukier wanilinowy i jajko dokładnie zmiksować. Następnie odstawić do lodówki, żeby masa się nie rozpuściła.

Do posmarowania drożdżówek

  • Żółtka przełożyć do miski, dodać mleko, wymieszać rózgą i odstawić.

Kruszonka

  • Warto też przygotować wcześniej kruszonkę.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło prosto z lodówki i cukier puder. Całość ucierać palcami aż powstanie kruszonka. Koniecznie odstawić do lodówki.

Formowane bułeczek

  • Ciasto pięknie nam wyrosło.
  • Stolnicę lub blat oprószyć mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Chwilkę powyrabiać, uformować kulę. Pokroić na około 18 - 20 części.
  • Następnie uformować z każdego kawałka kulkę, rozpłaszczyć ją formując bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe bułeczki koniecznie przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.
  • Dnem szklanki o mniejszej średnicy zrobić małe zagłębienie w każdej bułeczce. Wyłożyć na nie 1/3 wcześniej przygotowanej masy z mascarpone, jajka i cukru wanilinowego. (Ja piekłam drożdżówki w 3 partiach.) Pozostałe mascarpone odłożyć do lodówki.
  • Na masę mascarpone wyłożyć 1/3 przygotowanych truskawek.
  • Drożdżówki posmarować wcześniej przygotowanymi żółtkami z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni góra- dół przez około 16-18 minut.
  • Powtórzyć z pozostałymi bułeczkami.
    Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
5 from 2 votes

Video

Notes

Pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Ja dodałam mascarpone, które nadało kwaskowym truskawkom  przyjemnej słodyczy, ale oczywiście możesz z niego zrezygnować lub zamienić twarogiem.

Podsumowanie

Course: Słodkie przekąski, Śniadania
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 3 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz