
Pyszne drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym. Prosty przepis a drożdżówki pyszne.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej (typ 450)
- 2 żółtka
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka (3/4 szklanki)
- 80 g miękkiego masła
- 120 g cukru
Ser
- 500 g twarogu tłustego
- 2 op. cukru wanilinowego
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
Lukier cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
Do posmarowania drożdżówek
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Instrukcja
Ciasto
- Mąkę przesiać do miski. 200 ml mleka podgrzać, powinno być lekko ciepłe, odstawić.
- 50g drożdży pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru i 1/3 ilości przygotowanego mleka. Następie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut blisko źródła ciepła.
- Drożdże pięknie nam wyrosły.
- Resztę mleka przelać do misy miksera, dodać 2 żółtka i zmiksować. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, 500 g przesianej mąki, 120 g cukru, 80g miękkiego masła. Zmienić mieszadło na hak i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Nie należy dodawać jej zbyt dużo, ciasto drożdżowe musi pozostać miękkie. Można również wyrabiać ręcznie około 15 minut.
- Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do większej miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 60 minut blisko źródła ciepła.
Twaróg
- W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować twaróg. Można go zmielić, rozdrobnić blenderem lub rozgnieść widelcem - ważne, aby ser był gładki.
- Do twarogu dodać 1 żółtko, 2 op. cukru wanilinowego, 70g cukru pudru i 1 łyżkę miękkiego masła. Dokładnie zmiksować lub pozagniatać widelcem aż do połączenia składników. Odstawić.
Formowanie bułeczek
- Ciasto pięknie nam wyrosło.
- Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.
- Następnie uformować kulę i pokroić ją na ok. 16 - 18 części.
- Z każdej części uformować kulę, lekko rozgnieść w dłoni formując okrągłe drożdżówki. Ułożyć na blasze w odstępach ok. 3 cm. Następnie dnem filiżanki zrobić zagłębienia na ser.
- Nałożyć wcześniej przygotowany twaróg.
- W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 żółtko wraz z 2 łyżkami mleka. Posmarować drożdżówki.
- Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 18 minut. Czas może zależeć od piekarnika, dlatego warto obserwować drożdżówki i w razie potrzeby wyjąć je wcześniej.
Lukier cytrynowy
- Lukier przygotować, gdy drożdżówki już ostygną.
- W rondelku podgrzać sok z połowy cytryny. Zdjąć z ognia, stopniowo dosypywać cukier puder ciągle mieszając aż lukier zacznie gęstnieć. Wystudzone drożdżówki polać lukrem.
Notes
Pyszne drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym - nie rezygnujcie z lukru cytrynowego - daje pyszne wykończenie:)
Komentarze