Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Pyszne drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym. Prosty przepis a drożdżówki pyszne.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 2 żółtka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 80 g miękkiego masła
  • 120 g cukru

Ser

  • 500 g twarogu tłustego
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Do posmarowania drożdżówek

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
16 szt.

Instrukcja

Ciasto

  • Mąkę przesiać do miski. 200 ml mleka podgrzać, powinno być lekko ciepłe, odstawić.
  • 50g drożdży pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru i 1/3 ilości przygotowanego mleka. Następie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut blisko źródła ciepła.
  • Drożdże pięknie nam wyrosły.
  • Resztę mleka przelać do misy miksera, dodać 2 żółtka i zmiksować. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, 500 g przesianej mąki, 120 g cukru, 80g miękkiego masła. Zmienić mieszadło na hak i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Nie należy dodawać jej zbyt dużo, ciasto drożdżowe musi pozostać miękkie. Można również wyrabiać ręcznie około 15 minut.
  • Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do większej miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 60 minut blisko źródła ciepła.

Twaróg

  • W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować twaróg. Można go zmielić, rozdrobnić blenderem lub rozgnieść widelcem - ważne, aby ser był gładki.
  • Do twarogu dodać 1 żółtko, 2 op. cukru wanilinowego, 70g cukru pudru i 1 łyżkę miękkiego masła. Dokładnie zmiksować lub pozagniatać widelcem aż do połączenia składników. Odstawić.

Formowanie bułeczek

  • Ciasto pięknie nam wyrosło.
  • Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.
  • Następnie uformować kulę i pokroić ją na ok. 16 - 18 części.
  • Z każdej części uformować kulę, lekko rozgnieść w dłoni formując okrągłe drożdżówki. Ułożyć na blasze w odstępach ok. 3 cm. Następnie dnem filiżanki zrobić zagłębienia na ser.
  • Nałożyć wcześniej przygotowany twaróg.
  • W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 żółtko wraz z 2 łyżkami mleka. Posmarować drożdżówki.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 18 minut. Czas może zależeć od piekarnika, dlatego warto obserwować drożdżówki i w razie potrzeby wyjąć je wcześniej.
    Drożdżówki z serem

Lukier cytrynowy

  • Lukier przygotować, gdy drożdżówki już ostygną.
  • W rondelku podgrzać sok z połowy cytryny. Zdjąć z ognia, stopniowo dosypywać cukier puder ciągle mieszając aż lukier zacznie gęstnieć. Wystudzone drożdżówki polać lukrem.
    Drożdżówki z serem
  • Drożdżówki z serem
5 from 2 votes

Notes

Pyszne drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym - nie rezygnujcie z lukru cytrynowego - daje pyszne wykończenie:)

Podsumowanie

Course: Drożdżówki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 3 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz