Drożdżówki z serem i malinami

Drożdżówki z serem i malinami

Pyszne drożdżówki z serem i malinami. Pyszny pomysł na śniadania na kilka dni..

Składniki

Ciasto

  • 500 gram mąki pszennej typ 450
  • 2 średnie jajka
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 120 gram cukru
  • 70 gram miękkiego masła

Nadzienie serowo - malinowe

  • 500 gram twarogu (powinien być zmielony, w lidlu można dostać już mielony, ale nie z kubełka.)
  • 1 jajko
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 80 gram cukru pudru
  • 40 gram masła
  • 120 gram malin

Do posmarowania drożdżówek

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Lukier cytrynowy

  • 1 szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 mała cytryna
15

Instrukcja

Ciasto

  • Masło, drożdże i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
  • Mąkę przesiać do miski, odstawić. Mleko pogrzać w rondelku. Powinno być jedynie ciepłe a nie gorące.
  • Przygotować rozczyn z drożdży: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, dokładnie ucierać aż drożdże rozpuszczą się. Dodać 1/3 ilości mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać rózgą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Do misy miksera przelać pozostałe mleko, dodać 2 jajka, zmiksować na puszystą pianę. Dodać wyrośnięte drożdże (powstała pianka, która łatwo opada, po dotknięciu, tak ma być) Pamiętaj, że drożdże miały wyrastać 20 minut. Dodać mąkę, cukier i miękkie masło. Wyrabiać mieszadłem do chleba około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby, jeśli ciasto za bardzo przywiera do misy miksera można lekko podsypać mąką.
  • Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy miksera, wówczas jest gotowe.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Nadzienie serowo - malinowe

  • W tym czasie przygotować masę serową.
  • Twaróg przełożyć do misy miksera. Dodać jajko, cukier puder i cukier wanilinowy oraz miękkie masło, dokładnie zmiksować. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać szpatułką.

Formowanie i pieczenie

  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto pougniatać przez chwilkę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Ciasto rozwałkować na grubość około 1cm - 1,5 cm. Ciasto nie powinno być za cienkie.
  • Kubkiem powycinać kółka. Dolną częścią filiżanki zrobić zagłębienia na ser.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać w odstępach powycinane ciasto. Następnie ułożyć w zagłębienia masę serową.
  • Żółtko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować dokładnie boki drożdżówek.
  • Piec partiami w temperaturze 175 stopni, góra- dół 23 - 25 minut.
  • Drożdżówki pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia.
  • W tym czasie przygotować lukier cytrynowy.
  • Wycisnąć sok z cytryny, zagotować w rondelku. Ściągnąć z ognia dodać cukier puder mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli miałaś większą cytrynę, należy dodać więcej cukru pudru, lukier nie powinien być leisty, powinien zacząć gęstnieć.
  • Drożdżówki przyozdobić lukrem. Można przechowywać je kilka dni w plastikowych pojemnikach. Wiadomo, drożdżówki smakują najlepiej na świeżo, ale można je w kolejnych dniach odświeżyć kładąc chwilkę na opiekacz, taki nad tosterem. Ciasto będzie wówczas świeże jak zaraz po upieczeniu.
    Drożdżówki z serem i malinami
4.67 from 3 votes

Notes

Drożdżówki z serem i malinami są wyśmienite. To idealne rozwiązanie na śniadania na kilka dni. Jestem wielką zwolenniczką drożdżówek własnego wypieku. Dlatego co jakiś czas dostarczam Wam nowe przepisy - poza tym moi chłopcy je uwielbiają.. Pamiętaj, aby w następne dni lekko je odświeżyć  na opiekaczu - takim nad tosterem, są wówczas na prawdę pyszne również w kolejne dni.

Podsumowanie

Course: Śniadania
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz