
Pyszne drożdżówki z serem i malinami. Pyszny pomysł na śniadania na kilka dni..
Składniki
Ciasto
- 500 gram mąki pszennej typ 450
- 2 średnie jajka
- 50 gram świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 120 gram cukru
- 70 gram miękkiego masła
Nadzienie serowo - malinowe
- 500 gram twarogu (powinien być zmielony, w lidlu można dostać już mielony, ale nie z kubełka.)
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 80 gram cukru pudru
- 40 gram masła
- 120 gram malin
Do posmarowania drożdżówek
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Lukier cytrynowy
- 1 szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
- 1 mała cytryna
Instrukcja
Ciasto
- Masło, drożdże i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Mąkę przesiać do miski, odstawić. Mleko pogrzać w rondelku. Powinno być jedynie ciepłe a nie gorące.
- Przygotować rozczyn z drożdży: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, dokładnie ucierać aż drożdże rozpuszczą się. Dodać 1/3 ilości mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać rózgą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Do misy miksera przelać pozostałe mleko, dodać 2 jajka, zmiksować na puszystą pianę. Dodać wyrośnięte drożdże (powstała pianka, która łatwo opada, po dotknięciu, tak ma być) Pamiętaj, że drożdże miały wyrastać 20 minut. Dodać mąkę, cukier i miękkie masło. Wyrabiać mieszadłem do chleba około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby, jeśli ciasto za bardzo przywiera do misy miksera można lekko podsypać mąką.
- Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy miksera, wówczas jest gotowe.
- Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Nadzienie serowo - malinowe
- W tym czasie przygotować masę serową.
- Twaróg przełożyć do misy miksera. Dodać jajko, cukier puder i cukier wanilinowy oraz miękkie masło, dokładnie zmiksować. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać szpatułką.
Formowanie i pieczenie
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto pougniatać przez chwilkę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Ciasto rozwałkować na grubość około 1cm - 1,5 cm. Ciasto nie powinno być za cienkie.
- Kubkiem powycinać kółka. Dolną częścią filiżanki zrobić zagłębienia na ser.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać w odstępach powycinane ciasto. Następnie ułożyć w zagłębienia masę serową.
- Żółtko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować dokładnie boki drożdżówek.
- Piec partiami w temperaturze 175 stopni, góra- dół 23 - 25 minut.
- Drożdżówki pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować lukier cytrynowy.
- Wycisnąć sok z cytryny, zagotować w rondelku. Ściągnąć z ognia dodać cukier puder mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli miałaś większą cytrynę, należy dodać więcej cukru pudru, lukier nie powinien być leisty, powinien zacząć gęstnieć.
- Drożdżówki przyozdobić lukrem. Można przechowywać je kilka dni w plastikowych pojemnikach. Wiadomo, drożdżówki smakują najlepiej na świeżo, ale można je w kolejnych dniach odświeżyć kładąc chwilkę na opiekacz, taki nad tosterem. Ciasto będzie wówczas świeże jak zaraz po upieczeniu.
Notes
Drożdżówki z serem i malinami są wyśmienite. To idealne rozwiązanie na śniadania na kilka dni. Jestem wielką zwolenniczką drożdżówek własnego wypieku. Dlatego co jakiś czas dostarczam Wam nowe przepisy - poza tym moi chłopcy je uwielbiają.. Pamiętaj, aby w następne dni lekko je odświeżyć na opiekaczu - takim nad tosterem, są wówczas na prawdę pyszne również w kolejne dni.
Komentarze