Drożdżówki z serem i lukrem cytrynoweym

Drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym

Pyszne drożdżówki z serem, które pozostają dłużej świeże a dodatek skórki cytrynowej sprawia, że są jeszcze pyszniejsze. Poniżej znajdziecie również film z moich przygotowań, zapraszam do subskrypcji kanału YouTube:)

Składniki

Tanghzong

  • 20 g mąki pszennej
  • 100 ml zimnej wody

Zaczyn

  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • ostudzony tangzong
  • wyrośnięty zaczyn
  • 100 ml letniego mleka
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy dużej cytryny
  • cukier puder

Masa serowa

  • 700 g sera twarogowego z wiaderka
  • 1 żółtko
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Do posmarowania drożdżówek

  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko
16 szt.

Wyposażenie

  • Blacha z wyposażenia piekarnika

Instrukcja

Tanghzong

  • Na patelnię wlewamy 100 ml zimnej wody i dodajemy 20g mąki pszennej. Dokładnie mieszamy, aż mąka połączy się z wodą. Następnie przekładamy na płytę grzewczą i lekko podgrzewamy ciągle mieszając. Mieszamy do momentu aż Tanghzong się zredukuje, powinien mieć konsystencję budyniu. Pozostawiamy do ostudzenia.

Zaczyn

  • Do miski kruszymy 20g świeżych drożdży, wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładanie mieszamy rózgą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby aktywować drożdże.

Ciasto

  • Do misy miksera przesypujemy 600g mąki pszennej, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzony Tanghzong, 100g cukru, 2 jajka, 70 g miękkiego lub rozpuszczonego masła, 100 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny. Całość dokładnie wyrabiamy hakiem lub ręcznie, nie podsypując dodatkowo mąką! Przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.

Masa serowa

  • Do półmiska przekładamy 700g sera twarogowego z wiaderka, 80g cukru drobnego do wypieków, 2 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu waniliowego, 1 żółtko i 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny. Całość zagniatamy widelcem do połączenia się składników.

Formowanie bułek

  • Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Następnie wałkujemy na duży placek i wykładamy masę serową. Rozprowadzamy po całej powierzchni i zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
  • Kroimy na kawałki ok. 2-3cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
  • Następnie smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem (1 żółtko+2 łyżki mleka) i pieczemy ok. 23 - 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia.

Lukier cytrynowy

  • W rondelku podgrzewamy sok z cytryny, po zagotowaniu zdejmujemy z płyty i stopniowo podsypujemy cukrem pudrem ciągle mieszając rózgą do momentu aż lukier stanie się gęsty. Polewamy drożdżówki, robimy kawę i gotowe!
    Drożdżówki z serem i lukrem cytrynoweym
5 from 1 vote

Uwagi

Drożdżówki z serem, które pozostają dłużej świeże, dzięki Tanghzong. To prosta metoda a drożdżówki dłużej pozostaną świeże i sprężyste. Dodatkowo skórka z cytryny wzbogaca smak i nadaje lekkiej kwasowości, która w połączeniu z lukrem cytrynowym tworzy wyśmienite połączenie.

Podsumowanie

Rodzaj: Deser
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz