Drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym
Pyszne drożdżówki z serem, które pozostają dłużej świeże a dodatek skórki cytrynowej sprawia, że są jeszcze pyszniejsze. Poniżej znajdziecie również film z moich przygotowań, zapraszam do subskrypcji kanału YouTube:)
Składniki
Tanghzong
- 20 g mąki pszennej
- 100 ml zimnej wody
Zaczyn
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto
- 600 g mąki pszennej typ 550
- 100 g cukru
- 2 jajka
- ostudzony tangzong
- wyrośnięty zaczyn
- 100 ml letniego mleka
- 70 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Lukier cytrynowy
- sok z połowy dużej cytryny
- cukier puder
Masa serowa
- 700 g sera twarogowego z wiaderka
- 1 żółtko
- 2 op. cukru waniliowego
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Do posmarowania drożdżówek
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko
Wyposażenie
- Blacha z wyposażenia piekarnika
Instrukcja
Tanghzong
- Na patelnię wlewamy 100 ml zimnej wody i dodajemy 20g mąki pszennej. Dokładnie mieszamy, aż mąka połączy się z wodą. Następnie przekładamy na płytę grzewczą i lekko podgrzewamy ciągle mieszając. Mieszamy do momentu aż Tanghzong się zredukuje, powinien mieć konsystencję budyniu. Pozostawiamy do ostudzenia.
Zaczyn
- Do miski kruszymy 20g świeżych drożdży, wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładanie mieszamy rózgą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby aktywować drożdże.
Ciasto
- Do misy miksera przesypujemy 600g mąki pszennej, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzony Tanghzong, 100g cukru, 2 jajka, 70 g miękkiego lub rozpuszczonego masła, 100 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny. Całość dokładnie wyrabiamy hakiem lub ręcznie, nie podsypując dodatkowo mąką! Przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Masa serowa
- Do półmiska przekładamy 700g sera twarogowego z wiaderka, 80g cukru drobnego do wypieków, 2 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu waniliowego, 1 żółtko i 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny. Całość zagniatamy widelcem do połączenia się składników.
Formowanie bułek
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Następnie wałkujemy na duży placek i wykładamy masę serową. Rozprowadzamy po całej powierzchni i zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
- Kroimy na kawałki ok. 2-3cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
- Następnie smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem (1 żółtko+2 łyżki mleka) i pieczemy ok. 23 - 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia.
Lukier cytrynowy
- W rondelku podgrzewamy sok z cytryny, po zagotowaniu zdejmujemy z płyty i stopniowo podsypujemy cukrem pudrem ciągle mieszając rózgą do momentu aż lukier stanie się gęsty. Polewamy drożdżówki, robimy kawę i gotowe!
Uwagi
Drożdżówki z serem, które pozostają dłużej świeże, dzięki Tanghzong. To prosta metoda a drożdżówki dłużej pozostaną świeże i sprężyste. Dodatkowo skórka z cytryny wzbogaca smak i nadaje lekkiej kwasowości, która w połączeniu z lukrem cytrynowym tworzy wyśmienite połączenie.
Komentarze