
pyszne, delikatne drożdżówki z serem i konfiturą wiśniową.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 2 żółtka
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 120 g cukru (drobnego do wypieków)
Masa serowa
- 400 g sera twarogowego (użyłam Piątnica)
- 2 op. cukru wanilinowego
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
Do posmarowania drożdżówek
- 1 łyżka mleka
- 1 żółtko
Lukier cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Dodatkowo:
- konfitura wiśniowa
Instrukcja
Masa serowa
- 400g sera twarogowego ucieramy widelcem z 2 op. cukru wanilinowego, 1 żółtkiem i 50g cukru pudru.
Zaczyn:
- Do półmiska kruszymy 25g świeżych drożdży, dodajemy 200 ml mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki odebrane z przygotowanych 500g. Mieszamy rózgą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby aktywować drożdże.
- Do misy miksera przelewamy 2 żółtka, dodajemy 120g drobnego cukru do wypieków i ucieramy chwilkę. Następnie dodajemy 100g rozpuszczonego i ostudzonego masła, wyrośnięty zaczyn i mąkę, wyrabiamy hakiem lub ręcznie ok. 10 minut.
- Wyrobione ciasto przekładamy do dużej misy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na ok. 1,5h do wyrośnięcia blisko źródła ciepła.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką, chwilkę wyrabiamy, wałkujemy na grubość ok. 5mm i obręczą o średnicy 8cm wycinamy kręgi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie węższą szklanką robimy zagłębienia, dodatkowo dociskając je łyżeczką. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Nakładamy masę serową i łyżeczkę konfitury.
- Pieczemy partiami w 180 stopniach (grzałka góra dół) przez ok. 18 minut na złoty kolor.
Lukier cytrynowy
- Po ostudzeniu szykujemy lukier. W rondelku podgrzewamy sok z połowy cytryny. Gdy się zagotuje zdejmujemy z płyty i dosypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając rózgą aż zgęstnieje. Polewamy drożdżówki i gotowe:)
Notes
Pyszne domowe drożdżówki, którymi pachnie cały dom. Drożdżówki można spokojnie mrozić i odgrzać w mikrofali tuż przed śniadaniem, są wówczas jak świeże.
Komentarze