Drożdżówki z serem i konfiturą wiśniową

pyszne, delikatne drożdżówki z serem i konfiturą wiśniową.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 2 żółtka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 120 g cukru (drobnego do wypieków)

Masa serowa

  • 400 g sera twarogowego (użyłam Piątnica)
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Do posmarowania drożdżówek

  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • konfitura wiśniowa
16 szt

Instrukcja

Masa serowa

  • 400g sera twarogowego ucieramy widelcem z 2 op. cukru wanilinowego, 1 żółtkiem i 50g cukru pudru.

Zaczyn:

  • Do półmiska kruszymy 25g świeżych drożdży, dodajemy 200 ml mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki odebrane z przygotowanych 500g. Mieszamy rózgą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby aktywować drożdże.
  • Do misy miksera przelewamy 2 żółtka, dodajemy 120g drobnego cukru do wypieków i ucieramy chwilkę. Następnie dodajemy 100g rozpuszczonego i ostudzonego masła, wyrośnięty zaczyn i mąkę, wyrabiamy hakiem lub ręcznie ok. 10 minut.
  • Wyrobione ciasto przekładamy do dużej misy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na ok. 1,5h do wyrośnięcia blisko źródła ciepła.
  • Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką, chwilkę wyrabiamy, wałkujemy na grubość ok. 5mm i obręczą o średnicy 8cm wycinamy kręgi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie węższą szklanką robimy zagłębienia, dodatkowo dociskając je łyżeczką. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Nakładamy masę serową i łyżeczkę konfitury.
  • Pieczemy partiami w 180 stopniach (grzałka góra dół) przez ok. 18 minut na złoty kolor.

Lukier cytrynowy

  • Po ostudzeniu szykujemy lukier. W rondelku podgrzewamy sok z połowy cytryny. Gdy się zagotuje zdejmujemy z płyty i dosypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając rózgą aż zgęstnieje. Polewamy drożdżówki i gotowe:)
5 from 1 vote

Notes

Pyszne domowe drożdżówki, którymi pachnie cały dom. Drożdżówki można spokojnie mrozić i odgrzać w mikrofali tuż przed śniadaniem, są wówczas jak świeże.

Podsumowanie

Rodzaj: Przekąski
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz