Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką

Przepis na pyszne drożdżówki z prażonymi jabłkami, kruszonką i lukrem cytrynowym

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 70 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru

Nadzienie

  • ok. 300 g prażonych jabłek (link do przepisu poniżej)

Kruszonka

  • 90 g masła (zimne prosto z lodówki)
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g mąki

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Do posmarowania drożdżówek

  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko
16 sztuk

Instrukcja

Prażone jabłka

  • Przygotować prażone jabłka. Tutaj pod linkiem znajdziesz przepis na moje ulubione Prażone jabłka. Warto je przygotować dzień wcześniej, wówczas przygotowanie drożdżówek zajmie mniej czasu.

Kruszonka

  • 120g mąki przesiać do miski, dodać 90g zimnego pokrojonego w kostkę masła oraz 50 g cukru pudru. Całość ucierać palcami aż powstanie kruszonka. Tak przygotowaną kruszonkę odłożyć do lodówki.

Ciasto na drożdżówki

  • Masło, drożdże i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
  • 500g mąki przesiać do miski. 200 ml mleka podgrzać w mikrofali lub w rondelku, powinno być jedynie ciepłe, odstawić.
  • Przygotować rozczyn: 50 g drożdży pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i 1/3 ilości przygotowanego mleka. Całość dokładnie wymieszać aż składniki połączą się. Następnie odebrać z przesianej mąki 2 łyżki i dodać do rozczynu, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić blisko źródła ciepła na 20 minut, aby rozczyn zwiększył swoją objętość.
  • Pozostałe mleko przelać do misy miksera, dodać 2 jajka i dokładnie zmiksować.
  • Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość ok. trzykrotnie.
    Rozczyn z drożdży
  • Do zmiksowanego mleka z jajkami, dodać pozostałą mąkę, mleko, 70g miękkiego masła, 120g cukru oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wymieszać drewnianą łopatką. Następnie wyrabiać ręcznie lub mikserem (hakiem do chleba) około 15 minut. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Ciasto powinno być miękkie pod palcami. Dlatego nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, aby ciasto nie stwardniało.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić blisko źródła ciepła na 1h.
  • Ciasto pięknie nam wyrosło.
  • Wyłożyć je na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Bułeczki można formować na 2 sposoby:
    1. sposób - uformować kulę podzielić ciasto na pół. Rozwałkować pierwszą połówkę na grubość ok. 1 - 1,5cm. Kubkiem wykrawać kółka, pozostałe ciasto wyrobić chwilkę następnie rozwałkować i znów kubkiem wykrawać kółka.
    2. sposób - uformować kulę, podzielić na ok. 14-16 części, jak Ci się uda. Następnie uformować kulki i lekko je rozpłaszczyć dłonią formując okrągłą drożdżówkę.
  • Przygotowane drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Filiżanką zrobić małe zagłębienia na jabłka.
  • Łyżeczką poukładać prażone jabłka.
  • Następnie w talerzu roztrzepać 1 żółtko z 1 łyżką mleka i posmarować drożdżówki.
  • Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 16 - 18 minut (w zależności od piekarnika, dlatego warto jest obserwować drożdżówki, czy się nie przypiekają i w razie potrzeby wyjąć wcześniej z piekarnika).
  • Drożdżówki pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej, następnie przygotować lukier.

Lukier cytrynowy

  • Sok z połowy cytryny wycisnąć do rondelka zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i dosypywać stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Należy dosypywać tyle cukru pudru, aż lukier zacznie gęstnieć. Następnie polać drożdżówki. Smaczności!
    Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką
5 from 2 votes

Notes

Polecam Wam ten przepis na drożdżówki z całego serca. Połączenie słodko - kwaśnych prażonych jabłek, kruszonki i kwaskowego lukru cytrynowego jest niesamowicie pyszne...

Podsumowanie

Course: Drożdżówki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz