
Przepis na pyszne drożdżówki z prażonymi jabłkami, kruszonką i lukrem cytrynowym
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 70 g miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej (typ 450)
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
Nadzienie
- ok. 300 g prażonych jabłek (link do przepisu poniżej)
Kruszonka
- 90 g masła (zimne prosto z lodówki)
- 50 g cukru pudru
- 120 g mąki
Lukier cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
Do posmarowania drożdżówek
- 1 łyżka mleka
- 1 żółtko
Instrukcja
Prażone jabłka
- Przygotować prażone jabłka. Tutaj pod linkiem znajdziesz przepis na moje ulubione Prażone jabłka. Warto je przygotować dzień wcześniej, wówczas przygotowanie drożdżówek zajmie mniej czasu.
Kruszonka
- 120g mąki przesiać do miski, dodać 90g zimnego pokrojonego w kostkę masła oraz 50 g cukru pudru. Całość ucierać palcami aż powstanie kruszonka. Tak przygotowaną kruszonkę odłożyć do lodówki.
Ciasto na drożdżówki
- Masło, drożdże i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- 500g mąki przesiać do miski. 200 ml mleka podgrzać w mikrofali lub w rondelku, powinno być jedynie ciepłe, odstawić.
- Przygotować rozczyn: 50 g drożdży pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i 1/3 ilości przygotowanego mleka. Całość dokładnie wymieszać aż składniki połączą się. Następnie odebrać z przesianej mąki 2 łyżki i dodać do rozczynu, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić blisko źródła ciepła na 20 minut, aby rozczyn zwiększył swoją objętość.
- Pozostałe mleko przelać do misy miksera, dodać 2 jajka i dokładnie zmiksować.
- Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość ok. trzykrotnie.
- Do zmiksowanego mleka z jajkami, dodać pozostałą mąkę, mleko, 70g miękkiego masła, 120g cukru oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wymieszać drewnianą łopatką. Następnie wyrabiać ręcznie lub mikserem (hakiem do chleba) około 15 minut. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Ciasto powinno być miękkie pod palcami. Dlatego nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, aby ciasto nie stwardniało.
- Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić blisko źródła ciepła na 1h.
- Ciasto pięknie nam wyrosło.
- Wyłożyć je na blat oprószony mąką, chwilkę powyrabiać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Bułeczki można formować na 2 sposoby:1. sposób - uformować kulę podzielić ciasto na pół. Rozwałkować pierwszą połówkę na grubość ok. 1 - 1,5cm. Kubkiem wykrawać kółka, pozostałe ciasto wyrobić chwilkę następnie rozwałkować i znów kubkiem wykrawać kółka.2. sposób - uformować kulę, podzielić na ok. 14-16 części, jak Ci się uda. Następnie uformować kulki i lekko je rozpłaszczyć dłonią formując okrągłą drożdżówkę.
- Przygotowane drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Filiżanką zrobić małe zagłębienia na jabłka.
- Łyżeczką poukładać prażone jabłka.
- Następnie w talerzu roztrzepać 1 żółtko z 1 łyżką mleka i posmarować drożdżówki.
- Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 16 - 18 minut (w zależności od piekarnika, dlatego warto jest obserwować drożdżówki, czy się nie przypiekają i w razie potrzeby wyjąć wcześniej z piekarnika).
- Drożdżówki pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej, następnie przygotować lukier.
Lukier cytrynowy
- Sok z połowy cytryny wycisnąć do rondelka zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i dosypywać stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Należy dosypywać tyle cukru pudru, aż lukier zacznie gęstnieć. Następnie polać drożdżówki. Smaczności!
Notes
Polecam Wam ten przepis na drożdżówki z całego serca. Połączenie słodko - kwaśnych prażonych jabłek, kruszonki i kwaskowego lukru cytrynowego jest niesamowicie pyszne...
Komentarze