
Drożdżówki z makiem z tego przepisu są pyszne i rozchodzą się w mgnieniu oka. I z pewnością są łatwiejsze niż Ci się wydaje.. Poniżej zamieściłam również poglądowy filmik z YOUTUBE - zachęcam do subskrypcji kanału:)
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej (ja użyłam tortową)
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 200 ml mleka
- 70 g miękkiego masła (roztopionego)
Nadzienie
- 450 g gotowej masy makowej (lub wykonanej samodzielnie, ja użyłam gotową bakalland)
Lukier cytrynowy
- sok z połowy dużej cytryny lub 1 szt. małej
- cukier puder
Dodatkowo do posmarowania drożdżówek
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Instrukcja
- Masło, jajka i drożdże wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Mąkę przesiać do miski, odstawić. Mleko podgrzać, powinno być jedynie ciepłe.
- Przygotować rozczyn z drożdży: Drożdże pokruszyć do większej miski, dodać łyżkę cukru, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 1/2 przygotowanego ciepłego mleka, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo 2 łyżki mąki ciągle mieszając rózgą. Dokładnie rozprowadzić, aby nie było grudek. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 20 minut.
- Rozczyn powinien zwiększyć masę ok. 3 krotnie.
- Pozostałe mleko wlać do misy miksera, dodać jajka i cukier zmiksować. Dodać wyrośnięte drożdże, dodać pozostałą mąkę i roztopione masło. Wyrabiać mieszadłem do chleba kilka minut aż ciasto będzie elastyczne. Jeśli przykleja się do ścianek miksera, podsypać lekko mąką.
- Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu 60 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto pięknie nam wyrosło.
Formowanie bułeczek
- Blat lub tortownicę podsypać mąką. Ciasto pougniatać chwilę, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Następnie uformować kulę i przekroić ją na pół.
- Rozwałkować pierwszą połowę na dość duży prostokąt - 30x40. Wyłożyć na nim połowę masy makowej aż po same brzegi.
- Zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Następnie poprzecinać na kawałki około 8 cm.
- Każdą bułkę zgnieść drewnianą łyżką w połowie jak na zdjęciu.
- Bułki powinny pozostać odkształcone, jak na zdjęciu, wówczas ładnie się upieką. Te same czynności wykonać z drugą połową ciasta.
- Pierwszą partię bułeczek ułożyć na blasze w odstępach od siebie. Żółtko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować bułki.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (grzałka góra dół). Jeśli będą się zbyt przypiekać przykryć je papierem do pieczenia. Pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. W ten sam sposób upiec drugą partię.
- Po ostudzeniu drożdżówek przygotować lukier. W rondelku zagotować sok z cytryny, odstawić z ognia, dodawać stopniowo cukier puder energicznie mieszając w takiej ilości aż powstanie gładka i gęsta konsystencja lukru. Polać bułeczki. Przechowywać w pojemnikach plastikowych w chłodnym pomieszczeniu, można mrozić. Rozmrażać na opiekaczu lub w piekarniku. Wówczas ciasto jest ciepłe i delikatne jak po upieczeniu.
Video
Notes
Drożdżówki z makiem są pyszne. Zresztą jak wszystkie, które upieczesz sama. Jeśli przekonasz się raz - nie będziesz chciała kupować drożdżówek w piekarniach czy sklepach. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, na pewno Ci się uda.
Komentarze