Drożdżówki z jabłkiem

Drożdżówki z jabłkami

Każdy kto raz spróbował zrobić sam drożdżówki, chętnie do tego wraca. Drożdżówki z jabłkiem własnego wypieku są wyśmienite.. Oczywiście, że najlepiej smakują w pierwszy dzień. Możesz jednak przechowywać je kilka dni w pojemniku plastikowym w lodówce. Przed podaniem podgrzej je na opiekaczu, aby cieszyć się świeżym ciepłym ciastem.

Składniki

Ciasto

  • 500 gram mąki pszennej typ 450 (ja stosuję tortową)
  • 2 jajka
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 120 gram cukru
  • 70 gram miękkiego masła

Nadzienie z jabłek

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie, gdy jabłka są bardzo kwaśne)
  • cynamon
  • 1 garść rodzynek

Kruszonka

  • 120 gram mąki
  • 90 gram masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 50 gram cukru pudru

Lukier cytrynowy

  • 1 szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250ml)
  • sok z jednej małej cytryny
20 porcji

Instrukcja

Ciasto

  • Masło, jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
  • Mąkę przesiać do miski, mleko podgrzać w rondelku, nie zagotowywać, powinno być jedynie ciepłe.
  • Przygotować drożdże: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, wymieszać aż drożdże staną się płynne. Dodać 1/3 ilości mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać aż do połączenia składników, nie może być grudek od mąki. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia 20 minut w ciepłym miejscu.
  • Pozostałe mleko przelać do misy miksera. Dodać jajka, dokładnie zmiksować. Dodać wyrośnięte drożdże (pamiętaj, że miały wyrastać 20 minut), dodać pozostałą mąkę, cukier i miękkie masło, wyrabiać mieszadłem do chleba przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Jeśli jest zbyt mokre podsyp je lekko mąką. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miksera, wówczas będzie gotowe.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do większej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów na 60 minut.

Jabłka

  • W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić w mniejszą kostkę. Smażyć w woku, w razie potrzeby podlać lekko wodą, żeby nie przywierały.
  • Do jabłek dodać cynamon w ilości wg uznania, rodzynki i w łyżkę cukru. Podsmażyć chwilę ciągle mieszając. Nie smażymy jabłek na miazgę, w tej wersji mają pozostać sprężyste - czeka je jeszcze piekarnik.

Formowanie bułeczek

  • Stolnicę lub blat oprószyć mąką i wyłożyć na nie wyrośnięte ciasto. Ciasto ugniatać chwilę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Podzielić na dwie części i rozwałkować.
  • Rozwałkować placki na ok. 1,5 cm. Filiżanką lub szklanką o średnicy 8 cm wykroić kółka. Ułożyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia w odstępach od siebie.
  • Następnie denkiem filiżanki o mniejszej średnicy zrobić zagłębienia i nałożyć do środka usmażone jabłka. Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.

Kruszonka

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Mąkę z masłem rozcierać palcami aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch drożdżówek.

Pieczenie

  • Drożdżówki piec w dwóch partiach w temperaturze 180 stopni w środkowej części piekarnika przez 18 minut. Jeśli zaczną się zbyt rumienić można je przykryć papierem do pieczenia. Powtórzyć z drugą partią drożdżówek.

Lukier

  • Wycisnąć sok z jednej małej cytryny, podgrzać w rondelku, ściągnąć z ognia, dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać aż powstanie lukier.
  • Drożdżówki po przestygnięciu posmarować lukrem.
    Drożdżówki z jabłkiem
5 from 3 votes

Notes

Drożdżówki, które upieczemy sami są najlepsze. Przepis na ciasto drożdżowe wcale nie jest trudny, koniecznie spróbuj a domownicy Ci podziękują!

Podsumowanie

Course: Drożdżówki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 3 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz