Drożdżówki pistacjowe

Drożdżówki pistacjowe

Pyszne, delikatne i pachnące drożdżówki pistacjowe z lukrem cytrynowym.

Składniki

Drożdżówki

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 60 g rozpuszczonego masła

Nadzienie

  • 250 g kremu pistacjowego
  • 150 g pistacji

Do posmarowania drożdżówek

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny
  • ok. szklanka cukru pudru
30 szt

Wyposażenie

  • Blacha z wyposażenia piekarnika
  • Papier do pieczenia

Instrukcja

Drożdżówki

  • Rozczyn: 25g drożdży pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru, 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżki mąki (odebrać z przygotowanych 500g). Dokładnie wymieszać rózgą, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie w mikserze zmiksować 100 ml mleka z 2 jajkami i 120g cukru na puszystą pianę.
  • Do zmiksowanych jaj dodać wyrośnięty rozczyn, 500g mąki, 60g rozpuszczonego masła, zmienić mieszadło na hak do wyrabiania chleba. Wrabiać ok, 10 minut, można też wyrabiać ręcznie.
  • Przełożyć do miski przykryć folią spożywczą i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto powyrabiać chwilę ręcznie, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza, podzielić na 2 równe części.
  • Rozwałkować pierwszy kawałek na prostokąt o grubości 0,5 mm. Posmarować połową kremu pistacjowego, posypać lekko posiekanymi pistacjami. (Moja pasta była już z kawałkami pistacji).
  • Zwijać wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 2cm paski, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórzyć z drugą połową ciasta. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra- dół)
  • Następnie w misce roztrzepać 1 żółtko z 2 łyżkami mleka, pędzelkiem posmarować wyrośnięte drożdżówki. Całość posypać posiekanymi pistacjami.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra - dół) przez 18 minut. W zależności od piekarnika można minimalnie wydłużyć lub skrócić czas pieczenia. Gotowe drożdżówki będą pięknie rumiane.

Lukier

  • W rondelku zagotować sok z połowy cytryny, zdjąć z ognia, dodawać stopniowo cukier puder, ciągle mieszając rózgą. Lukier będzie gotowy, gdy zacznie gęstnieć i będzie kremowy. Polać upieczone drożdżówki i smacznego:)
  • Drożdżówki pistacjowe
5 from 1 vote

Notes

Pyszne drożdżówki pistacjowe - idealne do południowej kawy - małe, poręczne, pyszne:)

Podsumowanie

Course: Drożdżówki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz