Dorsz w tempurze

Dorsz w tempurze

Przepis na szybki i pyszny obiad - dorsz w tempurze. Tempura jest bardzo prosta w przygotowaniu i dużo lepsza niż kupiona w sklepie no i dużo tańsza.. Tempura, którą przygotowuję jest rzadka wg mnie wówczas ryba najlepiej smakuje.

Składniki

  • 300 g polędwicy z dorsza
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej
  • 150 ml lodowatej wody gazowanej
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy
4 porcje

Wyposażenie

  • patelnia

Instrukcja

  • Dorsza umyć, poporcjować, dokładnie osuszyć papierem kuchennym. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać olej rzepakowy w ilości, jaka przykryje rybę (smażenie na głębokim oleju).
  • Do miski przesiać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, dodać lodowatą wodę gazowaną i jajko. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto będzie rzadkie. Ciasto na tempurę należy przygotować tuż przed smażeniem. Nie można przygotowywać jego wcześniej.
  • Olej musi być bardzo gorący. Jak sprawdzić czy już jest odpowiednio rozgrzany? Wystarczy dodać do niego kapkę tempury, powinna od razu zacząć się smażyć.
  • Następnie namaczamy w tempurze dorsza i wkładamy na gorący olej. Przyda się przykrywka, bo może trochę pryskać.
  • Dorsza smażymy po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, obracając szczypcami.
  • Po usmażeniu koniecznie ułożyć dorsza na papierze kuchennym, żeby odsączyć go z tłuszczu.
  • Dorsz w tempurze smakuje wyśmienicie z sosem słodko kwaśnym, można też podawać z ryżem jaśminowym.
    Dorsz w tempurze
5 from 2 votes

Uwagi

Dorsz w tempurze jest bardzo szybki w przygotowaniu. Tempura jest bardzo prosta w przygotowaniu i sprawia, że dorsz jest pyszny i chrupiący. Tak przygotowany dorsz smakuje świetnie z ryżem jaśminowym i sosem słodko - kwaśnym.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Japońska, Tajska
Całkowity czas: 20 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz