Dorsz w tempurze
Przepis na szybki i pyszny obiad - dorsz w tempurze. Tempura jest bardzo prosta w przygotowaniu i dużo lepsza niż kupiona w sklepie no i dużo tańsza.. Tempura, którą przygotowuję jest rzadka wg mnie wówczas ryba najlepiej smakuje.
Składniki
- 300 g polędwicy z dorsza
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
- 150 ml lodowatej wody gazowanej
- 1 jajko
- olej rzepakowy
Wyposażenie
- patelnia
Instrukcja
- Dorsza umyć, poporcjować, dokładnie osuszyć papierem kuchennym. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy w ilości, jaka przykryje rybę (smażenie na głębokim oleju).
- Do miski przesiać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, dodać lodowatą wodę gazowaną i jajko. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto będzie rzadkie. Ciasto na tempurę należy przygotować tuż przed smażeniem. Nie można przygotowywać jego wcześniej.
- Olej musi być bardzo gorący. Jak sprawdzić czy już jest odpowiednio rozgrzany? Wystarczy dodać do niego kapkę tempury, powinna od razu zacząć się smażyć.
- Następnie namaczamy w tempurze dorsza i wkładamy na gorący olej. Przyda się przykrywka, bo może trochę pryskać.
- Dorsza smażymy po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, obracając szczypcami.
- Po usmażeniu koniecznie ułożyć dorsza na papierze kuchennym, żeby odsączyć go z tłuszczu.
- Dorsz w tempurze smakuje wyśmienicie z sosem słodko kwaśnym, można też podawać z ryżem jaśminowym.
Uwagi
Dorsz w tempurze jest bardzo szybki w przygotowaniu. Tempura jest bardzo prosta w przygotowaniu i sprawia, że dorsz jest pyszny i chrupiący. Tak przygotowany dorsz smakuje świetnie z ryżem jaśminowym i sosem słodko - kwaśnym.
Komentarze