Dorsz w sosie musztardowym z puree z pietruszki

Dorsz w sosie musztardowym z puree z pietruszki

Pomysł na obiad, który zachwyci całą rodzinę. Dorsz w sosie musztardowo - koperkowym z kaparami i puree z pietruszki...palce lizać:)

Składniki

Puree z pietruszki

  • 0,5 kg korzenia pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki mielonego szafranu

Dorsz

  • 400 gram polędwicy z dorsza
  • 2 łyżki masła (82%)
  • majeranek, sól, pieprz

Sos

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 garść kaparów
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 wiązka świeżego koperku
4 porcje

Instrukcja

Pietruszka

  • Pietruszkę umyć, większe kawałki przekroić w pół, ugotować w osolonej wodzie wraz z zielem angielskim i liściem laurowym aż będzie miękka.

Dorsz

  • Rybę umyć, podzielić na kawałki, osolić, dodać pieprzu i majeranku i podsmażyć na maśle około 2 minut, skropić sokiem z cytryny.
  • Następnie przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego a do pozostałego na patelni masła dodać oliwę, i musztardę, dokładnie wymieszać.
  • Koperek umyć, posiekać, dodać na patelnię wraz z kaparami, wymieszać składniki i całość przelać do naczynia żaroodpornego na dorsza. Piec w temperaturze 160 stopni przez 10 minut.

Puree z pietruszki

  • Ugotowaną pietruszkę obrać, odsączyć z wody, dodać łyżkę masła, szafranu, zblendować. Dodać soli i pieprzu w razie potrzeby.
    Dorsz w sosie musztardowym z puree z pietruszki
5 from 2 votes

Notes

Dorsz w sosie musztardowym wraz z puree z pietruszki to idealne połączenie smaków. Szybka i zaskakująco pyszna propozycja na obiad.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz