
Dorsz w kremowym sosie na bazie śmietanki, pora, kaparów i koperku. Danie dobrze komponuje się z soczewicą.
Składniki
- 30 g masła
- 1 duży por
- 400 g polędwicy z dorsza
- 2 łyżki kaparów
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Duża patelnia
Instrukcja
- Na patelni rozgrzać 30g masła, dodać posiekany por, podsmażyć chwilę aż zmięknie. Następnie przełożyć do półmiska.
- Dorsza, umyć podzielić na porcje, oprószyć solą pieprzem i oregano.
- Na patelni rozgrzać lekko oliwę z oliwek dodać dorsza, smażyć po 2 minuty z każdej strony.
- Następnie dodać podsmażonego wcześniej pora, 300 ml śmietanki 30%, 2 łyżki kaparów i 4 łyżki tartego parmezanu. Dusić aż sos zacznie się redukować.
- Na koniec przyprawić solą i pieprzem , dodać posiekany koperek i chwilę dusić na małym ogniu.
- Dorsz z tego przepisu dobrze komponuje się z soczewicą.
Notes
Dorsz w kremowym sosie z duszonym porem i kaparami - o pomysł na szybki i bardzo sycący obiad - smacznego!
Komentarze