Dorsz w sosie porowo - kaparowym

Dorsz w sosie porowo - kaparowym

Dorsz w kremowym sosie na bazie śmietanki, pora, kaparów i koperku. Danie dobrze komponuje się z soczewicą.

Składniki

  • 30 g masła
  • 1 duży por
  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 2 łyżki kaparów
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
5 porcji

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Na patelni rozgrzać 30g masła, dodać posiekany por, podsmażyć chwilę aż zmięknie. Następnie przełożyć do półmiska.
  • Dorsza, umyć podzielić na porcje, oprószyć solą pieprzem i oregano.
  • Na patelni rozgrzać lekko oliwę z oliwek dodać dorsza, smażyć po 2 minuty z każdej strony.
  • Następnie dodać podsmażonego wcześniej pora, 300 ml śmietanki 30%, 2 łyżki kaparów i 4 łyżki tartego parmezanu. Dusić aż sos zacznie się redukować.
  • Na koniec przyprawić solą i pieprzem , dodać posiekany koperek i chwilę dusić na małym ogniu.
  • Dorsz z tego przepisu dobrze komponuje się z soczewicą.
    Dorsz w sosie porowo - kaparowym
5 from 1 vote

Notes

Dorsz w kremowym sosie z duszonym porem i kaparami - o pomysł na szybki i bardzo sycący obiad - smacznego!

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz