Dorada maślano czosnkowa

Dorada maślano - czosnkowa

Pyszna dorada smażona na patelni grillowej z dodatkiem masła i czosnku. Idealnie smakuje z pieczywem z dodatkiem masła czosnkowego.

Składniki

Dorady

  • 2 dorady
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, sól pieprz

Masło czosnkowe

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • świeża bagietka
2 porcje

Wyposażenie

  • Patelnia grillowa

Instrukcja

  • Ryby umyć, oczyścić, nasmarować lekko miękkim masłem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Skórę ryby ponacinać lekko nożem, samym ostrzem, małe zagłębienia. Czosnek pokroić w grubsze plastry i włożyć w zagłębienia.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wycisnąć przez praskę 1 ząbek czosnku. Ułożyć ryby, smażyć po obu stronach aż ryba dojdzie w środku.
  • Na koniec posiekać pietruszkę, posypać dorady. Podawać ze świeżą bagietką i masełkiem czosnkowym.

Masło czosnkowe

  • Miękkie masło przełożyć do miseczki, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać soli do smaku, całość dokładnie wymieszać.
    Dorada maślano czosnkowa
5 from 1 vote

Notes

Dorada maślano czosnkowa to szybkie i pyszne danie, bardzo aromatyczne. Ryba od masła i czosnku nabiera pysznego aromatu, który sprawia, że masz ochotę ją zjeść prosto z patelni..

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz