Drożdżówki z serem

Domowe drożdżówki z serem

Domowe drożdżówki z serem nie są wbrew pozorom trudne.. Zresztą sami zobaczcie:)

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 70 g masła

Nadzienie serowe

  • 500 g twarogu już zmielonego
  • 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
10 osób

Instrukcja

Ciasto

  • Masło, drożdże i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać, powinno być lekko ciepłe.
  • Przygotować drożdże: Świeże drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru 100ml letniego mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przykryć folią spożywczą, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
  • Pozostałe 100 ml mleka przelać do misy miksera, dodać 2 jajka, dokładnie zmiksować. Dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą mąkę, cukier i miękkie masło, wyrabiać hakiem lub ręcznie przez około 15 minut aż ciasto będzie elastyczne.
  • Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 60 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie serowe

  • Twaróg przełożyć do misy miksera, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, jajko i miękkie masło. Miksować aż do połączenia składników.

Formowanie ciasta i pieczenie

  • Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nie wyrośnięte ciasto. Ugniatać przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Podzielić na 4 części, uformować z nich kulki. Następnie każdy rozwałkować na prostokąty ok. 20 x 25 cm.
  • Na pierwszym kawałku rozsmarować 1/4 nadzienia serowego.
  • Ciasto złożyć do połowy wzdłuż dłuższego boku i przykryć drugą połową, tak aby kawałki zachodziły na siebie.
  • Pokroić na około 4 - 5 drożdżówek (w zależności jak długi masz pasek).
  • Każdy kawałek zwinąć w pół w przeciwnych kierunkach i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości około 4cm.
  • Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 20 minut. Następnie żółtko roztrzepać z 2 łyżkami mleka i posmarować drożdżówki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra - dół) i włożyć pierwszą blachę z drożdżówkami. Piec 20 minut, powtórzyć z kolejnymi blachami.
  • Upieczone i ostudzone drożdżówki posmarować lukrem.

Lukier

  • Wycisnąć sok z 1/2 cytryny, podrzać, odstawić z ognia dodać cukier puder i wymieszać.
    Drożdżówki z serem
4.65 from 14 votes

Notes

Domowe drożdżówki z serem są pyszne a przepis, który Wam przedstawiłam trudno jest zepsuć. Drożdżówki pozostają świeże prze kilka dni, ale wiadomo, że najlepiej smakują na świeżo:) Życzę Wam smacznego!

Podsumowanie

Course: Breakfast
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz