Domowe drożdżówki z serem
Domowe drożdżówki z serem nie są wbrew pozorom trudne.. Zresztą sami zobaczcie:)
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej (typ 450)
- 2 jajka
- 200 ml mleka (3/4 szklanki)
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 70 g masła
Nadzienie serowe
- 500 g twarogu już zmielonego
- 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
- 80 g cukru pudru
- 40 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Lukier cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
Instrukcja
Ciasto
- Masło, drożdże i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać, powinno być lekko ciepłe.
- Przygotować drożdże: Świeże drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru 100ml letniego mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przykryć folią spożywczą, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
- Pozostałe 100 ml mleka przelać do misy miksera, dodać 2 jajka, dokładnie zmiksować. Dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą mąkę, cukier i miękkie masło, wyrabiać hakiem lub ręcznie przez około 15 minut aż ciasto będzie elastyczne.
- Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 60 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie serowe
- Twaróg przełożyć do misy miksera, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, jajko i miękkie masło. Miksować aż do połączenia składników.
Formowanie ciasta i pieczenie
- Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nie wyrośnięte ciasto. Ugniatać przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Podzielić na 4 części, uformować z nich kulki. Następnie każdy rozwałkować na prostokąty ok. 20 x 25 cm.
- Na pierwszym kawałku rozsmarować 1/4 nadzienia serowego.
- Ciasto złożyć do połowy wzdłuż dłuższego boku i przykryć drugą połową, tak aby kawałki zachodziły na siebie.
- Pokroić na około 4 - 5 drożdżówek (w zależności jak długi masz pasek).
- Każdy kawałek zwinąć w pół w przeciwnych kierunkach i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości około 4cm.
- Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 20 minut. Następnie żółtko roztrzepać z 2 łyżkami mleka i posmarować drożdżówki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra - dół) i włożyć pierwszą blachę z drożdżówkami. Piec 20 minut, powtórzyć z kolejnymi blachami.
- Upieczone i ostudzone drożdżówki posmarować lukrem.
Lukier
- Wycisnąć sok z 1/2 cytryny, podrzać, odstawić z ognia dodać cukier puder i wymieszać.
Uwagi
Domowe drożdżówki z serem są pyszne a przepis, który Wam przedstawiłam trudno jest zepsuć. Drożdżówki pozostają świeże prze kilka dni, ale wiadomo, że najlepiej smakują na świeżo:) Życzę Wam smacznego!
Komentarze