Domowe drożdżówki z serem

Domowe drożdżówki z serem

Domowe drożdżówki z serem nie są wbrew pozorom trudne.. Proces przygotowania uwieczniłam na zdjęciach, aby było jeszcze łatwiej.

Składniki

Ciasto

  • 500 gram mąki pszennej (typ 450)
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 120 gram cukru
  • 70 gram masła

Nadzienie serowe

  • 500 gram twarogu (z kubełka - zwykły twaróg nawet po 3- krotnym zmieleniu może stać się podczas pieczenia ziarnisty)
  • 2 op. cukru wanilinowego (2 x 16 gram)
  • 70 gram cukru pudru
  • 30 gram masła

Lukier cytrynowy

  • sok z 1/3 cytryny
  • 2/3 szklanki cukru pudru
10 osób

Instrukcja

Ciasto

  • Masło, drożdże i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać, powinno być lekko ciepłe.
  • Przygotować drożdże: Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z łyżką cukru aż się rozpuszczą. Dodać 1/3 ilości mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
  • Resztę mleka przelać do misy miksera, dodać jajka, dokładnie zmiksować. Dodać wyrośnięte już drożdże (pamiętaj, że miały wyrastać 20 minut), dodać pozostałą mąkę, cukier i miękkie masło, wyrabiać przez około 15 minut aż ciasto będzie elastyczne. Można wyrabiać ręcznie, ale ja preferuję mikser, wyrabiam mieszadłami do chleba, wówczas ciasto jest idealne. Jak sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe? Powinno odchodzić od ścian misy i być elastyczne.
  • Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 60 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie serowe

  • Twaróg przełożyć do misy miksera, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, jajko i miękkie masło. Miksować aż do połączenia składników.

Formowanie ciasta i pieczenie

  • Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nie wyrośnięte ciasto. Ugniatać przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Podzielić na 4 części, uformować z nich kulki. Następnie każdy rozwałkować na prostokąty ok. 20 x 25 cm.
  • Na każdym cieście rozsmarować 1/4 nadzienia serowego.
  • Ciasto złożyć do połowy wzdłuż dłuższego boku i przykryć drugą połową, tak aby kawałki zachodziły na siebie.
  • Każdy pasek pokroić na około 4 - 5 kawałków (w zależności jak długi masz pasek), chodzi o to, aby drożdżówki nie były za duże, małe wyglądają apetyczniej.
  • Każdy kawałek zakręcić i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości około 4cm.
  • Jajko roztrzepać i posmarować pędzelkiem wierzch drożdżówek. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i włożyć pierwszą blachę z drożdżówkami. Piec 20 minut, powtórzyć z kolejnymi blachami.
  • Upieczone i ostudzone drożdżówki posmarować lukrem.

Lukier

  • Wycisnąć sok z 1/3 cytryny, podrzać, odstawić z ognia dodać cukier puder i wymieszać.
    Domowe drożdżówki z serem
5 from 3 votes

Notes

Domowe drożdżówki z serem są pyszne a przepis, który Wam przedstawiłam trudno jest zepsuć. Drożdżówki pozostają świeże prze kilka dni, ale wiadomo, że najlepiej smakują na świeżo:) Życzę Wam smacznego!

Podsumowanie

Course: Breakfast
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz