Domowa pita

Domowa pita

Dziś domowa pita z nuggetsami z kurczaka, dużą ilością chrupiących warzyw i sosem czosnkowym - to jest pyszne! Poniżej zamieściłam również filmik z YouTube z procesu przygotowania, zachęcam do sobskrypcji kanału. Będę wdzięczna za łapkę w górę:)
Pita jest bardzo prosta w przygotowaniu - jeśli zrobisz ją raz - będziesz do niej chętnie wracać!

Składniki

Chlebki pita

  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Warzywa, u mnie:

  • kilka plastrów ogórka
  • 1 pomidor
  • kilka listków strzępiastej sałaty
  • szczypiorek

Sos czosnkowy:

  • 1 łyżka majonezu (u mnie kielecki)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Nuggetsy

  • 300 g kurczaka lub indyka
  • 6-7 łyżek płatków kukurydzianych
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • 1 jajko
  • olej roślinny do smażenia
4 porcje

Instrukcja

Nuggetsy

Pita

  • 15g drożdży pokruszyć do większej miski. Dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 150 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać.
  • Następne dosypać 250g mąki pszennej dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie wymieszać łopatką a następnie wyrobić ręką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, chwilę powyrabiać, następnie uformować kulę i przeciąć na 4 części.
  • Każdy kawałek lekko rozciągnąć w palcach a następnie rozwałkować na niezbyt cienki placek.
  • Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury wraz z blachą - u mnie to 250 stopni. Grzałka góra dół. Warunkiem wyrośnięcia pięknej kieszonki jest mocne nagrzanie piekarnika wraz z blachą.
  • Chlebki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec około 8-10 minut aż pity staną się rumiane.
    Domowa pita
  • Chlebki ostrożnie rozciąć (będą gorące) i pozostawić do lekkiego ostudzenia.

Sos czosnkowy

  • Do miski przełożyć 1 łyżkę majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego, wycisnąć 1 ząbek czosnku, dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać.

Warzywa

  • Warzywa umyć, pomidory i ogórka pokroić w plastry, szczypiorek posiekać.

Pita

  • Pitę posmarować sosem czosnkowym następnie ułożyć w niej sałatę strzępiastą, plastry pomidora i ogórka, dodać nuggetsy, całość polać obficie sosem i posypać szczypiorkiem - jejciu, jakie to pyszne:)
    Domowa pita
  • Domowa pita
5 from 5 votes

Video

Notes

Domowa pita nadziewana nuggetsami, warzywami i dużą ilością sosu czosnkowego - to jest pyszne!!!

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz