Desernik z rabarbarem

Desernik z rabarbarem

Pyszny desernik z rabarbarem, który przygotujesz bardzo szybko, bez mielenia sera raz dwa i gotowy. Desernik jest bardzo delikatny i cudownie łączy się z kwaśnym rabarbarem.

Składniki

Ciasteczkowy spód

  • 250 g ciastek maślanych
  • 40 g roztopionego masła

Masa serowa + rabarbar

  • 500 g mascarpone
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 średnie jajka
  • 400 g rabarbaru (rabarbaru nie obieramy, warto wybierać przy zakupie rabarbar z czerwonymi łodygami)

Polewa

  • 50 g białej czekolady
  • szczypta różowego barwnika spożywczego w żelu
1 blaszka 27x16cm

Wyposażenie

  • Blaszka 27cm x 16cm

Instrukcja

Spód

  • Blaszkę 27cm x 16cm wyłożyć papierem do pieczenia zapiąć rant, odciąć wystający papier.
  • 250g ciastek maślanych pokruszyć do miski, dodać 40g roztopionego masła, dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na blaszkę, pougniatać ręką, aby ciastka stworzyły zwarty spód. Odstawić.

Masa serowa + rabarbar

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg)
  • 500g sera mascarpone przełożyć do misy miksera, dodać 80g drobnego cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego oraz 1 łyżkę ekstratu z wanilii. Całość dokładne zmiksować aż do połączenia składników, następnie dodawać po 1 jajku ciągle miksując na niskich obrotach.
  • Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię łyżką.
  • Rabarbar umyć, nie należy go obierać, jedynie pokroić i wyłożyć na masę serową.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (termoobieg).
  • Po upieczeniu pozostawić sernik w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.

Polewa z białej czekolady

  • W rondelku zagotować niewielką ilość wody, ułożyć na nim metalowy półmisek, zmniejszyć ogień, dodać 50g połamanej białej czekolady. Czekoladę rozpuścić na parze, ciągle mieszając.
  • Następnie ściągnąć z ognia, dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego w żelu, dokładnie wymieszać i polać ostudzony desernik. Ciasto należy włożyć do lodówki na 3h. Nie należy kroić go od razu, ponieważ jest bardzo delikatny.
    Desernik z rabarbarem
  • Desernik z rabarbarem
5 from 2 votes

Video

Notes

Pyszny i delikatny desernik z rabarbarem to bardzo wiosenne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zaskakuje smakiem - pychotka:)

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hour

Komentarze

Dodaj komentarz