
Pyszny desernik z rabarbarem, który przygotujesz bardzo szybko, bez mielenia sera raz dwa i gotowy. Desernik jest bardzo delikatny i cudownie łączy się z kwaśnym rabarbarem.
Składniki
Ciasteczkowy spód
- 250 g ciastek maślanych
- 40 g roztopionego masła
Masa serowa + rabarbar
- 500 g mascarpone
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 średnie jajka
- 400 g rabarbaru (rabarbaru nie obieramy, warto wybierać przy zakupie rabarbar z czerwonymi łodygami)
Polewa
- 50 g białej czekolady
- szczypta różowego barwnika spożywczego w żelu
Wyposażenie
- Blaszka 27cm x 16cm
Instrukcja
Spód
- Blaszkę 27cm x 16cm wyłożyć papierem do pieczenia zapiąć rant, odciąć wystający papier.
- 250g ciastek maślanych pokruszyć do miski, dodać 40g roztopionego masła, dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na blaszkę, pougniatać ręką, aby ciastka stworzyły zwarty spód. Odstawić.
Masa serowa + rabarbar
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg)
- 500g sera mascarpone przełożyć do misy miksera, dodać 80g drobnego cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego oraz 1 łyżkę ekstratu z wanilii. Całość dokładne zmiksować aż do połączenia składników, następnie dodawać po 1 jajku ciągle miksując na niskich obrotach.
- Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię łyżką.
- Rabarbar umyć, nie należy go obierać, jedynie pokroić i wyłożyć na masę serową.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (termoobieg).
- Po upieczeniu pozostawić sernik w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.
Polewa z białej czekolady
- W rondelku zagotować niewielką ilość wody, ułożyć na nim metalowy półmisek, zmniejszyć ogień, dodać 50g połamanej białej czekolady. Czekoladę rozpuścić na parze, ciągle mieszając.
- Następnie ściągnąć z ognia, dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego w żelu, dokładnie wymieszać i polać ostudzony desernik. Ciasto należy włożyć do lodówki na 3h. Nie należy kroić go od razu, ponieważ jest bardzo delikatny.
Video
Notes
Pyszny i delikatny desernik z rabarbarem to bardzo wiosenne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zaskakuje smakiem - pychotka:)
Komentarze