Czekoladowy bananowiec

Czekoladowy bananowiec

Czekoladowy bananowiec to spód brownie i bananowy serniczek pianka na bazie mascarpone, ricotty i bananów. Na górę zmiksowałam kilka truskawek, ale nie są konieczne, brakowało mi czerwonego pazura:)

Składniki

Czekoladowy spód

  • 130 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 130 gram cukru (drobnego do wypieków)
  • 3 jajka rozmiar M
  • 50 gram ciemnej czekolady 70%
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka serowo bananowa

  • 250 gram ricotty
  • 250 gram mascarpone czekoladowego (np. galbani, jeśli nie uda Ci się znaleźć możesz dodać 2-3 łyżki kakao)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka rozmiar M
  • 130 gram cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • 200 gram śmietanki 30%

Opcjonalnie na górę ciasta

  • 100 gram truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
1 blaszka 24 - 26 cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24cm - 26 cm
  • malakser
  • Mikser

Instrukcja

Czekoladowy spód

  • Przygotuj wszystkie składniki na spód.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termo obieg)
  • Do rondelka przełóż połamaną czekoladę, masło i kakao, podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Do misy miksera przełóż jajka i cukier. Miksuj na wysokich obrotach aż powstanie kremowa masa.
  • Do zmiksowanych jajek dodaj ostygniętą czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników lub zmiksuj na niskich obrotach miksera. Ja jak widać na zdjęciu poszłam na łatwiznę i zmiksowałam raz dwa:)
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz, obetnij wystający papier. Wylej ciasto czekoladowe.
  • Piecz w temperaturze 170 stopni termo obieg przez 18 minut. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika.

Pianka serowo bananowa

  • Spód się piecze, więc bierzemy się za serniczek bananowy.
  • Przygotuj składniki na piankę serowo bananową.
  • Do misy miksera przełóż czekoladowe mascarpone (jeśli nie masz dodaj 2-3 łyżki kakao), ricottę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukier. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Odstaw.
  • Do miski blendera lub malaksera przełóż banany, zalej śmietanką 30%, dokładnie zmiksuj, żeby nie zostały kawałki bananów.
  • Zmiksowane banany przelej do zmiksowanych serów, dokładnie zmiksuj.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku, stopniowo. Kolejne jajko dopiero po połączeniu składników. W tym momencie stwierdzisz - "kurczę za rzadki ten ser.." spokojnie taki ma być, dzięki temu uzyskamy boską piankę...
  • Gotową masę przelewamy na wcześniej upieczony spód.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termo obieg)tylko przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
  • Upieczone ciacho ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie przełożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia na noc.
  • Ciasto kroić na następny dzień, pamiętaj, że pianka potrzebuje czasu, na następny dzień będzie idealna, więc nie możesz się spieszyć z jedzeniem:)
  • Na górę ciasta zblendowałam 100 gram truskawek z 1 łyżeczką cukru, bo miałam ochotę na czerwonego pazura, ale to już pozostawiam w Twojej gestii.
    Czekoladowy bananowiec
  • czekoladowy bananowiec
  • czekoladowy bananowiec
5 from 4 votes

Notes

Czekoladowy bananowiec to idealne połącznie smaków - czekolada, banan i ser... pychotka, koniecznie to spróbuj!

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz