
Czekoladowy bananowiec to spód brownie i bananowy serniczek pianka na bazie mascarpone, ricotty i bananów. Na górę zmiksowałam kilka truskawek, ale nie są konieczne, brakowało mi czerwonego pazura:)
Składniki
Czekoladowy spód
- 130 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 130 gram cukru (drobnego do wypieków)
- 3 jajka rozmiar M
- 50 gram ciemnej czekolady 70%
- 3 łyżki ciemnego kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka serowo bananowa
- 250 gram ricotty
- 250 gram mascarpone czekoladowego (np. galbani, jeśli nie uda Ci się znaleźć możesz dodać 2-3 łyżki kakao)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 jajka rozmiar M
- 130 gram cukru
- 2 dojrzałe banany
- 200 gram śmietanki 30%
Opcjonalnie na górę ciasta
- 100 gram truskawek
- 1 łyżeczka cukru
Wyposażenie
- Tortownica 24cm - 26 cm
- malakser
- Mikser
Instrukcja
Czekoladowy spód
- Przygotuj wszystkie składniki na spód.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termo obieg)
- Do rondelka przełóż połamaną czekoladę, masło i kakao, podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Do misy miksera przełóż jajka i cukier. Miksuj na wysokich obrotach aż powstanie kremowa masa.
- Do zmiksowanych jajek dodaj ostygniętą czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników lub zmiksuj na niskich obrotach miksera. Ja jak widać na zdjęciu poszłam na łatwiznę i zmiksowałam raz dwa:)
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz, obetnij wystający papier. Wylej ciasto czekoladowe.
- Piecz w temperaturze 170 stopni termo obieg przez 18 minut. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika.
Pianka serowo bananowa
- Spód się piecze, więc bierzemy się za serniczek bananowy.
- Przygotuj składniki na piankę serowo bananową.
- Do misy miksera przełóż czekoladowe mascarpone (jeśli nie masz dodaj 2-3 łyżki kakao), ricottę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukier. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Odstaw.
- Do miski blendera lub malaksera przełóż banany, zalej śmietanką 30%, dokładnie zmiksuj, żeby nie zostały kawałki bananów.
- Zmiksowane banany przelej do zmiksowanych serów, dokładnie zmiksuj.
- Następnie dodawaj po jednym jajku, stopniowo. Kolejne jajko dopiero po połączeniu składników. W tym momencie stwierdzisz - "kurczę za rzadki ten ser.." spokojnie taki ma być, dzięki temu uzyskamy boską piankę...
- Gotową masę przelewamy na wcześniej upieczony spód.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termo obieg)tylko przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut.
- Upieczone ciacho ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie przełożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia na noc.
- Ciasto kroić na następny dzień, pamiętaj, że pianka potrzebuje czasu, na następny dzień będzie idealna, więc nie możesz się spieszyć z jedzeniem:)
- Na górę ciasta zblendowałam 100 gram truskawek z 1 łyżeczką cukru, bo miałam ochotę na czerwonego pazura, ale to już pozostawiam w Twojej gestii.
Notes
Czekoladowy bananowiec to idealne połącznie smaków - czekolada, banan i ser... pychotka, koniecznie to spróbuj!
Komentarze